Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Добре дошли в Арбанаси

Снимка: imagesfrombulgaria.com
Едва ли е необходимо да се прави специално социологическо проучване, за да знаем какво искат най-често хората, когато имат време за почивка. Това, естествено, е чиста природа със свеж и по възможност лечебен въздух, интересни места за разглеждане и опознаване на родната ни история, а защо не и мъничко лукс, дори и когато става въпрос за селски туризъм. Да не забравяме – и пълна с вкусни изненади местна кухня. Е, има такова място в България, което съчетава всички подобни мечти на туриста – Арбанаси.

Малкото селище в Северна България, носещо това име, се намира на скалисто плато на няколко километра от старата ни столица Велико Търново. Една разходка по улиците на Арбанаси ще срещне всеки негов гост със стотината старинни къщи, пазещи зад високите си зидове като домашни храмове духа на времето отпреди няколко века. Дали за кратка съботно-неделна почивка, бърза спирка на път за лятната морска ваканция или пък дълго планирано гостуване в някоя от местните хотелски къщи, всеки един престой в това вдъхновено от природата място оставя незабравими спомени. За да е пълна представата за живота в Арбанаси в далечни и по-близки времена, винаги е добре дошла помощта на професионалния екскурзовод. Главният уредник в Регионалния исторически музей на Велико Търново Соня Петрова казва, че всеки гост на Арбанаси може да намери това, което търси. За някои това е атрактивно място, където човек може да хапне вкусно сред природата под звуците на автентична народна музика и ромона на изворна вода. Други пък идват да видят уникалните църкви и старите къщи, които не се срещат никъде другаде в България. Едно от най-посещаваните места например е Констанцалиевата къща. Г-жа Соня Петрова ни разхожда из този дом, превърнал се в музей на някогашния арбанашки бит:

© Снимка: wikimapia.org

Констанцалиевата къща
В Констанцалиевата къща може да се види материалното благополучие на някогашните богати арбанашки търговци, започва разказа си г-жа Петрова. Макар и собственикът на къщата Атанас Констанцалията да не е бил сред най-заможните, а по-скоро един от средните търговци, тук се придобива представа за това какво състояние са притежавали някога местните жители. Днешните гости могат да разгледат една стая, наречена „стаята на родилката”. В нея майката се отделяла с бебето си за четиридесет дена. Никой не е имал право да влиза при нея, освен бабата, която бабува, помага и се грижи за здравето на родилката, наричана „лехуса”. След като са минавали четиридесет дни от раждането на детето, майката е можела да отиде да се причести в храма и след това да се приобщи към голямото семейство. Посетителите на Констанцалиевата къща могат да видят още кухнята и как се прави хляб, защото цялата технология на приготвяне на арбанашкия хляб е показана в нея. Къщата има още лятна гостна, зимна гостна и трапезария, в която се е хранело цялото семейство. Могат да се видят и специалните халки, на които са висяли деликатеси от месо, произвеждани тук на място. Казват, че на чистия арбанашки въздух то никога не се е разваляло. Винаги било хубаво и свежо, въпреки горещините, защото на границата между първия и втория етаж има изолация от дървени греди и слама. Това спирало студа през зимата, а през лятото мястото било прохладно и приятно за живеене.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Посетителите на Арбанаси могат да се разходят и до някоя от седемте запазени църкви. Има и два действащи манастира – „Св. Никола” и „Успение на Пресвета Богородица”. Ето как Соня Петрова описва църквата „Рождество Христово”:

Това е уникален паметник от края на XVI-началото на XVII век. Отличава се с неповторими стенописи. Който е идвал, знае много добре. Църквата е изписана без сантиметър празно пространство със сцени, които не се повтарят никъде или поне рядко се срещат в нашата иконография през този период. „Рождество Христово” е била резиденция на търновските митрополити през XVII век. Това е доказано както от специалистите археолози, така и от самите стенописи, които са в храма, казва г-жа Петрова.

© Снимка: БГНЕС

Потапяйки се в атмосферата на духовното пространство на Арбанаси, тук всеки посетител може да получи онова вътрешно пречистване, което идва от естествената и проста селска среда на местното гостоприемство. Малките частни семейни хотели излъчват уют и усещане за близост. В пролетните вечери ресторантските градини са обгърнати от аромата на люляковите храсти. Не са забравени и любителите на екстремните преживявания. В конната база на Арбанаси има занимания за начинаещи, а тези, които вече са свикнали с язденето, могат да се отправят по някой от петте местни конни маршрута. Конен пикник или пък разходка с файтон също са твърде примамливи преживявания сред природата. За зимните посетители пък има разходка с шейна. Не е изненада, че тук идват групи от Австралия, Нова Зеландия, Северна и Южна Америка. Повечето туристи се връщат отново и отново в този живописен кът от България, за да се потопят в автентичната му атмосфера.
По публикацията работи: Лина Иванова

Още от категорията

Паметникът „Създатели на българската държава” край гр. Шумен „тежи” с бетонни символи от нашето минало

„В крак с времето” – беше написал майстор на графити върху паметника на Съветската армия в София, където всяка от войнишките фигури беше изрисувана с цветовете на популярни герои от съвременните комикси. В крак с времето се опитва да бъде и огромният..

публикувано на 04.09.16 в 09:35

Карлово вдига къщата на Левски от пепелта и я пази като светиня

Родната къща на Васил Левски – идеолог и организатор на българската национална революция през ХIX век, е сред най-посещаваните в миналото и днес мемориални музеи в България. Домът на Апостола на българската свобода в гр. Карлово представлява скромна..

публикувано на 09.06.16 в 11:34

В района на Белоградчишките скали са закодирани познания на древните за света

Необичаен каменен пейзаж се разстила в северозападния кът на България. Това са Белоградчишките скали, всяващи респект и благоговение с издигащите се към небето каменни грамади. Районът е надупчен със зейнали към царството на Хадес пропасти, каньони и..

публикувано на 17.03.16 в 09:45