Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Янко Миладинов събира звезди на българската поп музика за своя юбилеен концерт с Биг Бенда на БНР

Снимка: Ивайло Михайлов
Янко Миладинов е композитор, аранжьор, пианист и диригент на Биг Бенда на БНР, автор на стотици вечни български песни. Тази година той навърши 70 години. Този празник, както и петдесетгодишната му творческа история, свързана с Биг Бенда на БНР и със звездите на родната ни поп музика, ще бъдат отбелязани с авторски концерт. Той ще се състои на 25 април в Първо студио на БНР.

Заедно с Янко Миладинов се връщаме години назад, за да научим малка част от историята на музиканта:

Аз започнах уроци по пиано на четиригодишна възраст, в далечната 1947 година – разказва Янко Миладинов. Заедно с двете ми сестри и брат ми учехме при сеньора Монтани – италианка, потомка на графски род. По-късно те поеха в други професионални посоки, а аз тръгнах по сериозния път на музиката. Повече от десет години учих при проф. Жени Ковачева. Тя ме запали по „голямата” музика. През 1959 година станах лауреат на Общобългарското състезание за певци и инструменталисти. И като награда направих записи в Радиото с репертоара от конкурса. По това време ходех на първите концерти на Биг Бенда на БНР. Тогава диригенти бяха Емил Георгиев, Жюл Леви, Милчо Левиев, а Вили Казясан беше пианист. След като завърших гимназия, се запалих по джаза и популярната музика, слушах записи на грамофонни плочи, на УКВ станции. Учех се от музиканти – едно поколение по-възрастни от мен. След няколко години колебание, т.нар. забавен жанр ме завладя. Моята учителка имаше други планове за мен – международни конкурси и световна кариера, но любовта ми към джаза и към поп музиката надделя над класиката. Не съжалявам, защото живота ми в тази посока ми даде много възможности – като пианист, аранжьор, композитор и диригент. В началото пътувах по концерти със Стефан Воронов – една от големите български звезди. После бях на турне във Фрайбург, Германия, заедно с един комбо състав. Правех първите си аранжименти за оркестъра на Никола Чалашканов. През 1969 г. ми предложиха да започна работа в Радиото като пианист. Вили Казасян беше диригент. След шест месеца на хонорар ме назначиха. Започнах да се занимавам професионално с музика, да правя аранжименти. Учил съм се на този занаят от Емил Георгиев – композитор и първи диригент на Бенда, от Иван Стайков, Морис Аладжем – чудесни професионалисти. Аз работех с поколението, което е основало Биг Бенда на БНР. Първата песен, която професионално записах в Радиото, и то с Бенда и Симфоничен оркестър, се казваше „Вечерен бряг”. Тя бе по текст на един много актуален поет – Андрей Германов. През 1971 година Мими Иванова я изпя, а след това заедно записахме и „Пирински води”, специално за фестивала за забавна песен „Златният Орфей”.

По времето, когато Янко Миладинов е пианист на Биг Бенда на БНР, диригент е Вили Казасян – обаятелна личност, голям професионалист, който превръща оркестъра в институция. Съставът свири на най-престижните форуми у нас: „Мелодия на годината”, „Златният Орфей”, „Златният кос”. Оркестърът пътува на турнета в Германия – Щутгарт, в Швейцария – Берн, Румъния, Полша, Унгария. Има и няколко големи концертни турнета в бившия Съветски съюз. Много от песните, създадени от Янко Миладинов, са композирани за конкурса „Пролет” на БНР. Той е основан през 1971 година, за да стимулира авторите да създават нови български песни. След одобрение от комисия, текстове и музиката се аранжират от професионалисти и се записват с Биг Бенда в Първо студио на радиото. Слушателите избират най-добрите песни. В продължение на 25 години Янко Миладинов участва в конкурса със свои композиции. Има отличени песни с първи и втори награди. Пътят му е свързан и с още едно знаково събитие – международният фестивал „Златният Орфей”. Години наред, в началото на лятото, форумът приковаваше вниманието на цяла България пред телевизорите. Биг Бендът на БНР е част от историята на този фестивал.

По една седмица хората спираха да излизат по улицата – си спомня Янко Миладинов. Огромен интерес имаше към „Златният Орфей”. Певците бяха от добри – по-добри. Аз съм имал удоволствието, като пианист на Бенда, да акомпанирам на европейски и световни звезди. Идваха гост аранжори, диригенти… Свирихме всяка година до 1994.

Още от категорията

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване,..

публикувано на 30.11.20 в 10:06

Детският хор на БНР с нов световен триумф

Детският хор на БНР спечели първа награда на Осмия международен конкурс „Ян Сибелиус Фест“ във Финландия. Радиохорът стана безапелационен победител в категорията „Детски хорове до 16-годишна възраст“ . Фестивалът, посветен на финландския композитор Ян..

публикувано на 25.11.20 в 15:30

Цигуларката Зорница Иларионова - с голямо признание в Охрид

Международният конкурс за млади изпълнители „Охрид, те сакам“ („Охрид, обичам те“) обяви победителите в своето осмо издание, проведено виртуално между 19 и 21 ноември. Наред с наградите в отделните категории – цигулка, пиано, китара, виолончело, акордеон..

публикувано на 23.11.20 в 14:06