Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Етъра” – уникален музей на открито

Снимка: etar.org
„За да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство” – с тези думи в средата на ХХ век художникът-етнограф Лазар Донков обяснява идеята си за създаване на Архитектурно-етнографския комплекс „Етър”. Това е уникален музей на открито, отворен за посетители още през 1964 г. Намира се само на осем километра от старопланинския град Габрово. И днес продължава да е едно от най-посещаваните и харесвани места от колекцията на „Стоте национални туристически обекта” на България.

Когато се разхождаме из „Етъра", пред очите ни оживяват всички онези автентични подробности от някогашния градски бит на Габрово, за които само сме чели в учебниците по история или пък във всезнаещия Гугъл. Но живото докосване до този уникален музей на открито все пак остава незаменимо. Петя Бонева от отдел „Връзки с обществеността” в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” ни повежда по калдъръмените улици на това изпълнено с толкова много история живописно пространство:

Валявица

Музеят е създаден, за да се разкрие пред посетителите архитектурата, битът и стопанското минало на Габрово и Габровския край от периода на Възраждането – започва разказа си Петя Бонева. – Това е втората половина на XVIII и XIX век. Това е и времето, през което в града се развиват над 26 занаята. Техните изделия достигат до пазарите на Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола и други близки и далечни за България места.

В Архитектурно-етнографския комплекс се намира единствената в страната ни сбирка на т. нар. народна техника на вода (водни съоръжения). Тя съдържа десет обекта и е една от богатите и добре организирани технически колекции сред европейските музеи на открито.
Това е причината водното колело да се превърне в емблема на „Етъра".

Най-важната особеност е, че всички обекти и в момента са в действие – точно така, както е било в миналото – уточнява г-жа Петя Бонева. – Всичко е представено в естествената
си среда и в оригиналните размери – истинска илюстрация на рационалните технически решения и
изобретателния ум на габровци от епохата на Възраждането. Етнографският комплекс представлява умален вариант на някогашно Габрово.

Савова къща

В занаятчийската чаршия могат да се видят 16 образци на балканската архитектура, които разкриват самобитния талант на възрожденските строители. И днес в „Етъра", както е било някога, занаятчиите сами произвеждат и продават изделията си. На живо може да види как се изработва всеки един предмет от глина, кожа или дърво, и то със същите инструменти, с които се е работело някога. Над двайсет са в момента действащите и изключително атрактивни за посетителите занаяти – казва Петя Бонева.

Майстор дървостругар
Отворените към творчески предизвикателства посетители могат да се включат в изучаването на някой от занаятите. Тук можете сами да си ушиете чанта от кожа например или пък да си изработите чаша от глина. Такъв спомен със сигурност би накарал всеки да поиска отново да дойде на това самобитно и изпълнено с разноцветни багри и чудни аромати място. А и празниците в „Етъра" не са никак малко. Почти през цялата година има събития, които възпроизвеждат някои от старите обичаи по тези места. Петя Бонева разказва за тях:

През песните и танците от българския фолклор тук оживява богатото духовно наследство на нашия край. По време на големи празници от календара ни като Лазаровден, Гергьовден, Еньовден се правят възстановки на обичаите, свързани с тях. В последната събота и неделя от месец август се представя етнографското многообразие на българските земи чрез възстановки на сватбени обичаи. „Етъра" има дългогодишна традиция и в работата с деца – допълва г-жа Бонева. – Малките любители на историята и етнографията участват във възстановки на всички традиционни празници. Всяка година се провеждат и детски конкурси за изработване на сурвакници, мартеници и плашила.

Гергьовден

В „Етъра" могат да се чуят и изпълнения на фолклорни състави, които разкриват музикалното богатство на българския народен талант. Всяка събота и неделя през летния сезон се правят демонстрации на различни стари домашни занаяти. На открито или пък в някоя от къщите на занаятчийската чаршия може да се види как се боядисват тъкани с растителни багрила или как се плетат изделия от царевична шума. Кулминацията в културния календар на „Етъра" е Международният панаир на народните занаяти. Той се провежда всяка година в началото на септември. Тогава в комплекса се събират майстори и посетители от цялата страна и от чужбина. По този начин се запазват културните традиции и се поддържа жив интересът към българските народни занаяти – казва ни с покана да посетим „Етъра" Петя Бонева. 

Снимките са предоставени от екипа на Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”

Още от категорията

Реставрацията на Томбул джамия или малка история за храма, времето и хората

Шумен е град, известен като един от центровете на Българското Възраждане, на културния и духовния живот и където все още може да се усети духът на това време. Ако тръгнете по калдъръмената улица „Цар Освободител“ и вървите по нея към Томбул..

публикувано на 26.02.18 в 11:05

Неолитните жилища в Стара Загора – най-старите в Европа

Неолитните жилища в Стара Загора са уникален исторически паметник от световно значение. Те са част от 100-те национални туристически обекта. В музея, издигнат върху самата археологическа находка, се поддържа постоянна температура и влага, с цел тя..

публикувано на 26.01.18 в 12:59

Етрополската обител – един век книжовност

В своята многовековна история етрополският манастир „Св. Троица“, наричан още „Варовитец“, пази светли страници, изписани от калиграфи, изрисувани от изкусни художници. Тук преди стотици години се е развила и процъфтяла една от най-продуктивните..

публикувано на 28.10.17 в 08:05