Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несебър – старинният град насред морето

Снимка: Венета Николова
В разгара на лятото Несебър гъмжи от туристи. Едно от най-красивите ни крайбрежни градчета, наложило се като традиционна морска дестинация, има свой собствен дух, белязан от хилядолетната му история. Нашествието на курортисти през юли и август изцяло преобразява старата му част, придавайки празнична атмосфера на тесните, претрупани със сергии улички. Несебър обаче не е само море, хубави плажове, хотели и заведения… 




Но за да се докоснеш до чара му, ще трябва за малко да загърбиш пренаселените плажове и шумните ресторанти и да обходиш старата му част. За предпочитане е това да стане рано сутрин или късно вечер, когато тук е сравнително тихо и спокойно, без обичайното туристическо многолюдие, способно да обезличи и най-несравнимите кътчета за отдих.



Старият Несебър обаче предлага много повече от приятна лятна разходка. Разположено на малък полуостров, свързан чрез тесен провлак с новата част на града, това късче земя те подканва да предприемеш истинско пътешествие назад във времето. По-любознателният посетител с изненада научава, че е попаднал в една от най-старите раннохристиянски митрополии в Европа. Археологическите находки показват, че още през VІ в. пр. Хр., тук на мястото на някогашно тракийско селище израства укрепен град-държава, защитен с масивни крепостни стени, със свой амфитеатър, с няколко храма и авангардна за времето си водопроводна мрежа. Но истинския си възход Несебър преживява през средните векове, откогато всъщност датират повечето му църкви. Най-емблематичната от това време е внушителната „Св. София”, известна и като „Старата Митрополия”. Храмът е изграден от камък и тухли с изящни мозайки и е учудващо добре запазен до наши дни. Галка Андонова – екскурзовод в музея „Старинен Несебър” разказва: 

Това е малък крайбрежен град, но с над 3000-годишна история и с многобройни следи от различни епохи. Именно заради архитектурните и археологическите си забележителности, той е включен в списъка на световното културно историческо наследство на ЮНЕСКО. Веднага след градските порти се намира Археологическият музей, където е представена експозицията „Несебър през вековете”. В отделни зали на музея е проследено съществуването на града по времето на траките, Римската и Византийската империя и българската държава. Туристите се отбиват и в църквата „Св. Стефан”, за да разгледат стенописите ѝ от XVI-XVIII век. А в църквата „Христос Пантократор” пък има изложба на географски карти от IV до XIX век.



Днешният облик на Несебър е от XIX век, с типичната черноморска архитектура. Притиснати една до друга покрай тесните улички, повечето несебърски къщи още са обитаеми, а някои са реставрирани и превърнати в приветливи семейни хотелчета с гледка към морето. Полуостровът е дълъг 840 метра и е широк не повече от 350 м. Морските вълни проблясват закачливо зад всеки ъгъл, защото тук всичко е миниатюрно, като макет на кукленски град.



Като се започне от закътаните площади, с неотменните художници и музиканти, тесните улички, които се преплитат в колоритен лабиринт от магазинчета за сувенири, и се стигне до малките, пренаселени с туристи ресторантчета и кафенета. Старият Несебър се гордее със своите художествени галерии и с откритите си сцени, на които цяло лято се изнасят различни представления. В града кипи интензивен културен живот, изпъстрен с различни фестивали, концерти на открито, фолклорни изяви и пр.



Новата част на Несебър е не по-малко колоритна. Тук, като гъби след дъжд, плътно един до друг, никнат нови и нови хотели, както и заведения за хранене – от евтините капанчета за цаца и бира, до изисканите ресторанти с отбрано международно меню.



Просторната плажна ивица, която се простира в южната част на града е с фин пясък, а морската вода е бистра и прозрачна. Но най-хубавата част на Новия Несебър е широката му крайбрежна алея, която отвежда до провлака, свързващ го със стария град. Привечер тук кипи приятно оживление. Туристите не могат да се нарадват на морето и на красивите гледки към историческата част на града. Активният туристически сезон е юли и август. Тогава Несебър и близкият курортен гигант Слънчев бряг, буквално се задъхват от летовници. През останалото време обаче в града е спокойно, а тишината, която го обгръща, е нарушавана единствено от морския бриз и писъка на чайките. Тогава човек на спокойствие може да се докосне до съхранената красота на малкия полуостровен градец, белязан от своето хилядолетно минало и ярко настояще.

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10