Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българска музикална култура по света

Снимка: личен архив

Камерен хор „Проф. Георги Робев” е създаден през 2003 г. в София от Нели Трошева. Съставът носи името на изтъкнатия хоров диригент – проф. Георги Робев. Към спечелените награди в биографията си това лято той добави още една. В конкуренция с 19 хора от 17 страни в Международния хоров фестивал във Флоренция, Италия българите спечелиха сребърен медал. Диригентката на камерен хор „Проф. Георги Робев” Нели Трошева разказва:

Цяла година подготвяхме нашия репертоар за фестивала. Участвахме и в конкурса, в рамките на събитието, в който спечелихме сребърен медал. Представихме на многонационалната фестивална публика българската съвременна хорова песен. Изпълнихме творби на Георги Петков, композитор и талантлив диригент, както и произведения на класиците ни Петко Стайнов, Добри Христов и Филип Кутев. Специално за конкурсната част подготвихме и произведения от италианския Ренесанс, класика и спиричуъл. Нашите изяви бяха в красивите катедрали на Флоренция. А финалният концерт се състоя в най-голямата Францисканска църква в Европа – „Санта Кроче”. Ние бяхме единственият хор от България на този фестивал, в който взеха участие формации от четири континента. Получихме покани за бъдещи изяви в международни форуми в Санкт Петербург, Русия и Кейптаун, Южна Африка. Нашият сребърен медал е награда не само за състава, но и за България и за цялата ни хорова общност. Щастливи сме, че бяхме високо оценени сред много силни участници от цял свят. През ноември камерен хор „Проф. Георги Робев” ще отбележи своя 10-и рожден ден. Вълнуваме се и се надяваме да може да го отпразнуваме с концерт. 

© Снимка: личен архив

Камерен хор „Проф. Георги Робев” на Международния хоров фестивал във Флоренция.

***
Това лято балетът на Софийската опера изнесе първото си турне във Великобритания. Българите са впечатлили публиката на Острова, а критиците там хвалят техниката и артистичността им в спектаклите „Лебедово езеро”, „Жизел” и „Дон Кихот”.

Имахме страхотно турне във Великобритания – един месец с много тежка програма – казва примабалерината Марта Петкова. – Изиграхме 34 спектакъла, някои дни имахме и по два. Според мен се представихме много добре. Салоните бяха пълни, публиката ни аплодираше. Организацията бе на ниво – щастлива съм, че участвах в този гастрол на трупата на Националната опера и балет.

© Снимка: архив

Примабалерината Марта Петкова

За първи път трупата на Софийската опера и балет взе участие във фестивала, който се провежда в историческата местност „Филипи”, Гърция. Артистите представиха операта „Дон Карлос” от Джузепе Верди – постановка на режисьора акад. Пламен Карталов. Той сподели, че отдавна иска да стъпи на сцената на фестивала и още: Моята мечта се сбъдна. Трудно ни беше да убедим управата на Кавала да представим и оперно представление. В 56-годишната традиция на този фестивал се играе само антична драма. Но операта е създадена като опит за възраждане на древногръцката драма, така че е „нейна сестра”. На среща с журналисти в община Кавала получихме коментари, че фестивалът вече не може да съществува без оперни представления.

А според гръцкия музикален критик Теодорос Теодоридис спектакълът на българите е „Звезден миг в 56-годишния фестивал във Филипи”. Публиката бе впечатлена и от мащаба на продукцията, включително костюмите, осветлението и цялостната организация, която не оставя нито един детайл на случайността – каза г-н Теодоридис. Той искрено вярва, че ще продължи сътрудничеството между организаторите на фестивала и Софийската опера и балет. 

***

Отдавна следим успешната кариера на българското сопрано Соня Йончева. На 10 септември тя направи своя дебют на сцената на Парижката опера „Бастилия” в ролята на Лучия ди Ламермур из едноименната опера от Доницети. Вокалното майсторство и виртуозност, а също така и артистичността, с която играе, е впечатлила взискателната френска публика. Тя награждава певицата на дебюта й с продължителни аплодисменти.

© Снимка: sonyayoncheva.com

Следващото предизвикателство за българката е турнето с ораторията на Хендел „Ацис, Галатея и Полифем”. През октомври тя ще пее партията на Ацис на концерти в Австрия, Франция и САЩ. А в края на 2013-а Соня Йончева ще има седем участия в спектакъла на операта „Хамлет” от Амброаз Тома на сцената на театър „La Monnaie”, Брюксел.

***

© Снимка: личен архив

Българската оперна певица Ива Йонова бе в Китай, за да изнесе майсторски клас по оперно пеене в университета „Вей Фанг”. По традиция той се организира от Виенската консерватория, но за първи път българка е сред преподавателите. В рамките на два месеца Ива Йонова е обучавала 25 студента. А на финалния концерт освен нейните възпитаници се включили и китайски преподаватели. Българката ще бъде част от проекта на Виенската академия във следващите две години и ще продължи да прави майсторски класове в Китай.

Още от категорията

Дом „Петко Стайнов“ в Казанлък

Петко Стайнов – творец, надарен с професионална интуиция и прозорливост

Един от най-ярките български композитори, неуморен общественик, ръководител на музикалнокултурни институции, акад. Петко Стайнов остава в нашата история като създател на творби, дълбоко свързани с българското като мелодичен и метроритмичен заряд...

публикувано на 01.12.21 в 09:45

Деля и нейната песен „Не си“

Деля Харалампиева е поп певица, актриса, автор на някои от песните в репертоара си. Една от тях – “Не си“, вече няколко месеца е в БНР Топ 20 – класацията за поп и рок музика на БНР. Музиката Деля създава в съавторство с Владислав Мичев,..

публикувано на 29.11.21 в 09:10

Хор „Бодра смяна“ празнува 75-годишен юбилей

„Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност. Тази година се навършват 75 години от неговото основаване и това е повод Инициативен комитет от бивши хористи да организира фото изложба под наслов „Хор „Бодра смяна” –..

публикувано на 26.11.21 в 09:15
Подкасти от БНР