Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска музикална култура по света

Снимка: личен архив

Камерен хор „Проф. Георги Робев” е създаден през 2003 г. в София от Нели Трошева. Съставът носи името на изтъкнатия хоров диригент – проф. Георги Робев. Към спечелените награди в биографията си това лято той добави още една. В конкуренция с 19 хора от 17 страни в Международния хоров фестивал във Флоренция, Италия българите спечелиха сребърен медал. Диригентката на камерен хор „Проф. Георги Робев” Нели Трошева разказва:

Цяла година подготвяхме нашия репертоар за фестивала. Участвахме и в конкурса, в рамките на събитието, в който спечелихме сребърен медал. Представихме на многонационалната фестивална публика българската съвременна хорова песен. Изпълнихме творби на Георги Петков, композитор и талантлив диригент, както и произведения на класиците ни Петко Стайнов, Добри Христов и Филип Кутев. Специално за конкурсната част подготвихме и произведения от италианския Ренесанс, класика и спиричуъл. Нашите изяви бяха в красивите катедрали на Флоренция. А финалният концерт се състоя в най-голямата Францисканска църква в Европа – „Санта Кроче”. Ние бяхме единственият хор от България на този фестивал, в който взеха участие формации от четири континента. Получихме покани за бъдещи изяви в международни форуми в Санкт Петербург, Русия и Кейптаун, Южна Африка. Нашият сребърен медал е награда не само за състава, но и за България и за цялата ни хорова общност. Щастливи сме, че бяхме високо оценени сред много силни участници от цял свят. През ноември камерен хор „Проф. Георги Робев” ще отбележи своя 10-и рожден ден. Вълнуваме се и се надяваме да може да го отпразнуваме с концерт. 

© Снимка: личен архив

Камерен хор „Проф. Георги Робев” на Международния хоров фестивал във Флоренция.

***
Това лято балетът на Софийската опера изнесе първото си турне във Великобритания. Българите са впечатлили публиката на Острова, а критиците там хвалят техниката и артистичността им в спектаклите „Лебедово езеро”, „Жизел” и „Дон Кихот”.

Имахме страхотно турне във Великобритания – един месец с много тежка програма – казва примабалерината Марта Петкова. – Изиграхме 34 спектакъла, някои дни имахме и по два. Според мен се представихме много добре. Салоните бяха пълни, публиката ни аплодираше. Организацията бе на ниво – щастлива съм, че участвах в този гастрол на трупата на Националната опера и балет.

© Снимка: архив

Примабалерината Марта Петкова

За първи път трупата на Софийската опера и балет взе участие във фестивала, който се провежда в историческата местност „Филипи”, Гърция. Артистите представиха операта „Дон Карлос” от Джузепе Верди – постановка на режисьора акад. Пламен Карталов. Той сподели, че отдавна иска да стъпи на сцената на фестивала и още: Моята мечта се сбъдна. Трудно ни беше да убедим управата на Кавала да представим и оперно представление. В 56-годишната традиция на този фестивал се играе само антична драма. Но операта е създадена като опит за възраждане на древногръцката драма, така че е „нейна сестра”. На среща с журналисти в община Кавала получихме коментари, че фестивалът вече не може да съществува без оперни представления.

А според гръцкия музикален критик Теодорос Теодоридис спектакълът на българите е „Звезден миг в 56-годишния фестивал във Филипи”. Публиката бе впечатлена и от мащаба на продукцията, включително костюмите, осветлението и цялостната организация, която не оставя нито един детайл на случайността – каза г-н Теодоридис. Той искрено вярва, че ще продължи сътрудничеството между организаторите на фестивала и Софийската опера и балет. 

***

Отдавна следим успешната кариера на българското сопрано Соня Йончева. На 10 септември тя направи своя дебют на сцената на Парижката опера „Бастилия” в ролята на Лучия ди Ламермур из едноименната опера от Доницети. Вокалното майсторство и виртуозност, а също така и артистичността, с която играе, е впечатлила взискателната френска публика. Тя награждава певицата на дебюта й с продължителни аплодисменти.

© Снимка: sonyayoncheva.com

Следващото предизвикателство за българката е турнето с ораторията на Хендел „Ацис, Галатея и Полифем”. През октомври тя ще пее партията на Ацис на концерти в Австрия, Франция и САЩ. А в края на 2013-а Соня Йончева ще има седем участия в спектакъла на операта „Хамлет” от Амброаз Тома на сцената на театър „La Monnaie”, Брюксел.

***

© Снимка: личен архив

Българската оперна певица Ива Йонова бе в Китай, за да изнесе майсторски клас по оперно пеене в университета „Вей Фанг”. По традиция той се организира от Виенската консерватория, но за първи път българка е сред преподавателите. В рамките на два месеца Ива Йонова е обучавала 25 студента. А на финалния концерт освен нейните възпитаници се включили и китайски преподаватели. Българката ще бъде част от проекта на Виенската академия във следващите две години и ще продължи да прави майсторски класове в Китай.

По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04
Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15