Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргрет Николова и Петър Чернев – върхове в летописа на българската естрада

Маргрет Николова е една от живите легенди на българската естрадна сцена. Първата й среща с музиката е благодарение на майка й, която пее народни песни. Като дете показва голям интерес към пианото. „В един строеж бях намерила бели плочки. Нареждах ги върху куфар и „свирех” – спомня си Маргрет Николова. Тази игра става причина нейните родители да й купят истинско пиано. Приета е в музикалното училище с тази специалност. Но един концерт, който изпълнителката помни и до ден днешен, предопределя съдбата й. През 50-те години на миналия век известният френски киноактьор и певец Ив Монтан прави зрелищен спектакъл в зала „България”. В интервю запазено в „Златен фонд” на БНР, Маргрет Николова разказва:

„Поначало много ме влечеше забавния жанр, защото родителите ми обичаха да пеят стари шлагери. Аз учех оперно пеене и когато на този паметен концерт чух песента „Мъртви листа” без колебание избрах пътя си. Първите ми записи бяха на чужди песни. Политиката на радиото тогава беше те да се изпеят на български с цел текстът да достигне до публиката. Така станах известна за най-големите композитори на забавна музика навремето – Бенцион Елиезер, Морис Аладжем, по-късно и Йосиф Цанков”.

Маргрет Николова е участвала в редица турнета с естрадните оркестри „Балкантон” и „Студио 5”. През 1963 г. е поканена да се присъедини към Армейски естраден състав към Театъра на народната армия. На тържество по случай 50 години от създаването на ансамбъла Маргрет Николова бе удостоена с награда за всеотдайната си работа във формацията.

Ако беше сред нас, Петър Чернев щеше да навърши седемдесет години през месец октомври. Певецът напуска този свят преди повече от две десетилетия, но вписва името си в летописите на българската естрада. Роден е във Видин. Възпитаник е на „поп и джаз” факултета на Националната музикална академия, където се дипломира през 1969 г. Официалният му сценичен дебют е на концерт с участието на певицата Ирина Чмихова.

В началото на кариерата си Петър Чернев работи с различни оркестри, пише сам и аранжира песните си. Първата от тях, която записва за БНР е „Всички тук ми казват сбогом”. През 70-те и 80-те години на миналия век Петър Чернев е сред известните изпълнители на забавна музика.

Носител е на награди от различни международни конкурси. В негова емблема се превръща хитът му „Заклинание”. През 1975 г. композицията печели трета награда на Международния фестивал на българската забавна песен „Златният Орфей”.

По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикантите от X-R@Y са готови с новата си песен – "Върни се при мен"

Група X-R@Y, известна с нестандартните си звукови търсения, включващи гъдулка, е готова с нова песен – "Върни се при мен". Тяе посветена на спомена за летните емоции и търсенето на лятото и любовта вътре и извън нас. Носталгичната нотка на..

публикувано на 13.03.24 в 10:15

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet излизат пред софийската публика

„Мистерията на българските гласове“ и „Quarto“ Quartet представят „Гласове и струни“ в столичната зала „България“. След успешно представяне в Италия в градовете Белуно и Венеция в началото на февруари 2024, изпълнителите отново се събират пред..

публикувано на 12.03.24 в 18:54

"Напред" – рок завръщането на Тома Здравков

След редица интересни изживявания в различни жанрове и на различни сцени, беше въпрос на време Тома Здравков да се завърне към суровото рок звучене с нова песен. И както говори заглавието ѝ – "Напред" – натрупал разнообразен опит, Тома продължава..

публикувано на 12.03.24 в 10:15