Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

85 г. от рождението на диригента и композитор Иван Маринов

©Снимка:ubc-bg.com

Не са много музикантите, имали щастието да черпят знания от творци, които са основоположници на съвременната българска музика. Сред тях е Маестро Иван Маринов – диригент, ръководил всички големи оперни театри в България и композитор. През своя жизнен път, който завършва преди десетилетие, той оставя творби от различни жанрове. Автор е на симфонична музика, кантати и други произведения за глас и оркестър, камерни произведения, хорови, детски и естрадни песни, музика към филми, театрални постановки и др. Иван Маринов е роден през 1928 г. в семейство на хора на изкуството – баща му е театрален инженер, а майка му е известната оперна певица Цветана Дякович. За своите първи стъпки в света на музиката Маестрото разказва в интервю, запазено в „Златния фонд” на БНР:

„Аз имах голямото щастие още 12-13-годишен да се срещна с Парашкев Хаджиев, при който ме заведе майка ми. Спомням си и моята учителка по пиано – великолепна и много търпелива жена. Аз бях сравнително буйно дете и обичах да играя. Въпреки това, тя сигурно е забелязала интереса ми към музиката и затова продължи да се занимава с мен. Колкото до Парашкев Хаджиев – срещата с него ми отвори нови хоризонти. Нямах намерение да ставам професионален музикант. Майка ми не искаше да тръгвам по този път. Когато бях студент в юридическия факултет, аз се занимавах тайно от нея с композиция. Парашкев Хаджиев, Панчо Владигеров и Веселин Стоянов я убедиха, че има смисъл да се посветя професионално на изкуството.”

Иван Маринов завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция при Веселин Стоянов и Парашкев Хаджиев.
„Присъствието на авторитетни личности около теб, когато си в самото начало на своя път, те кара да преодоляваш трудности, които иначе едва ли би намерил сили да преодолееш” – казва Иван Маринов. Дълги години е асистент на Любомир Пипков. Приятелство го свързва с още едно от големите имена в българската съвременна музика – Димитър Ненов.
В края на 50-те г. на м.в специализира в Германия при бележития диригент Франц Конвични.

„Тогава бях музикален ръководител в Кинематографията и пишех доста филмова музика – спомня си Иван Маринов. Композирах и в други жанрове и можех да си позволя в продължение на две години да изкарам една чудесна специализация при Конвични. Тя много ми помогна във формирането ми като диригент. Преди това аз бях учил тук с Марин Големинов. Той също е една от големите личности, с които съм се срещал през живота си.”

Иван Маринов е лауреат на конкурса по композиция “Кралица Елизабет” – Белгия (1956). Носител е на почетната “Амфора” на Миланската скала, “Златната кама” на Берлинските празнични дни и други международни и национални отличия. Дирижира в Европа, Канада, Мексико и САЩ. Дълги години участва в журито на Международните диригентски конкурси “Караян” и “Фителберг”.
По публикацията работи: Моника Александрова

Още от категорията

Дичо и „И след съня“ – силно послание и красиво видео

"И след съня" е първата песен на Дичо за 2023 г. Тя е всичко, което очакваме от певеца с кадифен глас: завладяваща мелодия, силен текст, въздействащо видео и виртуозно изпълнение. Дичо създава музиката, а за текста и аранжимента го..

публикувано на 05.06.23 в 09:15

С песента Redwall група „Летящите Номади“ прегръща природозащитна кауза

Българското world неофолк дуо Flying Nomads се завръща с песента Redwall ("Червената стена"). В най-новия си проект Кристина Ангелова (даф, перкусии) и Даниел Ангелов (тамбура, вокал) изразяват своята тревога от непосредствената заплаха, свързана..

публикувано на 04.06.23 в 10:15

"Откакто ти" – пролетно откровение на Преслава Пейчева

Преслава Пейчева не спира да записва нови песни – вече е факт последният ѝ сингъл "Откакто ти" с подчертано клубно звучене. Освен изпълнител, в него тя отново е автор на текста и съавтор на музиката с Ясен Велчев, с когото са заедно и..

публикувано на 31.05.23 в 09:05