Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 г. от рождението на диригента и композитор Иван Маринов

©Снимка:ubc-bg.com

Не са много музикантите, имали щастието да черпят знания от творци, които са основоположници на съвременната българска музика. Сред тях е Маестро Иван Маринов – диригент, ръководил всички големи оперни театри в България и композитор. През своя жизнен път, който завършва преди десетилетие, той оставя творби от различни жанрове. Автор е на симфонична музика, кантати и други произведения за глас и оркестър, камерни произведения, хорови, детски и естрадни песни, музика към филми, театрални постановки и др. Иван Маринов е роден през 1928 г. в семейство на хора на изкуството – баща му е театрален инженер, а майка му е известната оперна певица Цветана Дякович. За своите първи стъпки в света на музиката Маестрото разказва в интервю, запазено в „Златния фонд” на БНР:

„Аз имах голямото щастие още 12-13-годишен да се срещна с Парашкев Хаджиев, при който ме заведе майка ми. Спомням си и моята учителка по пиано – великолепна и много търпелива жена. Аз бях сравнително буйно дете и обичах да играя. Въпреки това, тя сигурно е забелязала интереса ми към музиката и затова продължи да се занимава с мен. Колкото до Парашкев Хаджиев – срещата с него ми отвори нови хоризонти. Нямах намерение да ставам професионален музикант. Майка ми не искаше да тръгвам по този път. Когато бях студент в юридическия факултет, аз се занимавах тайно от нея с композиция. Парашкев Хаджиев, Панчо Владигеров и Веселин Стоянов я убедиха, че има смисъл да се посветя професионално на изкуството.”

Иван Маринов завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция при Веселин Стоянов и Парашкев Хаджиев.
„Присъствието на авторитетни личности около теб, когато си в самото начало на своя път, те кара да преодоляваш трудности, които иначе едва ли би намерил сили да преодолееш” – казва Иван Маринов. Дълги години е асистент на Любомир Пипков. Приятелство го свързва с още едно от големите имена в българската съвременна музика – Димитър Ненов.
В края на 50-те г. на м.в специализира в Германия при бележития диригент Франц Конвични.

„Тогава бях музикален ръководител в Кинематографията и пишех доста филмова музика – спомня си Иван Маринов. Композирах и в други жанрове и можех да си позволя в продължение на две години да изкарам една чудесна специализация при Конвични. Тя много ми помогна във формирането ми като диригент. Преди това аз бях учил тук с Марин Големинов. Той също е една от големите личности, с които съм се срещал през живота си.”

Иван Маринов е лауреат на конкурса по композиция “Кралица Елизабет” – Белгия (1956). Носител е на почетната “Амфора” на Миланската скала, “Златната кама” на Берлинските празнични дни и други международни и национални отличия. Дирижира в Европа, Канада, Мексико и САЩ. Дълги години участва в журито на Международните диригентски конкурси “Караян” и “Фителберг”.
По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15