Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоопаркът на София – място, където всички стават приятели

Снимка: Гергана Манчева

Софийският зоопарк е сред най-обичаните и често посещавани атракции в столицата. Той е сред 100-те национални туристически обекта и е с най-голяма площ и видово разнообразие на Балканския полуостров. Зоологическата градина в София е основана през 1888 година от княз Фердинанд, като за целта са привлечени прочути в цял свят специалисти за развъждане на ценни и редки животни. Сега техният брой е повече от 1500 – екзотични животни и такива, които обитават територията на България. В зоопарка, освен заграждения за животните, има и много места за игра, хранене и развлечения на посетителите.

© Снимка: Гергана Манчева

Радко Сертов е биолог по професия и работи повече от 20 години в Столичния зоопарк. За него денят започва първо със среща с животните. След това той се отправя към работното си място, за да обърне внимание и на хората. Казва, че за един биолог няма по-добър късмет от това да попадне и да работи в зоопарк, където на едно място са събрани толкова различни видове животни.

© Снимка: Гергана Манчева

„Работата тук е съчетание от много неща – продължава той. – То не е само в това да затвориш едни животни и да им даваш храна, зоопарковото дело е доста обширно като задължения. Имаме сътрудничество с много зоопаркове в цяла Европа и в света, а обменът на животни е най-добрият начин за придобиване на нови видове, както и с цел да няма близко родствено размножаване. Всеки ден чрез електронната поща сме в контакт с колеги от други места. Например, скоро договорихме със Зоопарка в Белград да получим две червени кенгура, това е най-едрият вид кенгуру, а ние ще им дадем една тропическа котка сервал, която се роди при нас тази година. Оценявам това като добра сделка, защото от известно време нямаме кенгуру, а преди имахме от дребните видове. В началото на ноември ще ги получим и посетителите ще могат да ги наблюдават. Те са млада двойка. Вече е готова клетката за тях, има хубав двор и отопляемо помещение за зимата. Стара наша идея е да имаме отново пингвини в Софийския зоопарк. Видяхме преди години колко е голям интересът на посетителите, дори и сега питат за тях. Ние непременно ще имаме пингвини, но за целта трябва да си направим подходящо за тях заграждение. Имаме вече готов проект и се надявам догодина да започнем да го изпълняваме. За да получим пингвини, трябва да покрием изискванията за отглеждане.

© Снимка: Гергана Манчева

„Тази година при нас се родиха тропически котки, както и вълчета, които отгледахме с хранене от ръка и сега те са питомни. Вече сме ги събрали с глутницата и посетителите могат да ги видят. – допълва Радко Сертов. – Специално при вълците социалната структура е по-сложна, но нямахме проблем с адаптирането на малките. Първо ги разделихме само с мрежа, за да се опознаят и свикнат, а след това ги събрахме. Странното беше, че майката, която не ги беше виждала няколко месеца, ги позна и първа дойде при тях. Понеже тя е водещата женска от глутницата, оттам нататък нямаше проблеми, защото тя започна да си ги пази. Отделихме ги от нея още на втората седмица, за да ги отгледаме като питомни и да може с тях лесно да се работи после. Това е не с цел да ги превръщаме в кучета, а за да може, когато ги ваксинираме, да дойдат сами при нас, а не да се налага да ги упояваме и да предизвикваме стрес у тях”.

© Снимка: БГНЕС

Слоницата Артайда, която вече е на 55 години и отдавна обитава столичния зоопарк, е станала и негова емблема. Децата я познават и й се радват, а със строгия си режим на хигиена и хранене тя предизвиква възхищение и сред родителите. Още подробности за Артайда разказва Радко Сертов:

„Слоницата е добре, за наше щастие, нейните години не са пределна възраст за слона, в зоопарк той може да живее и до 70-80 години. Всичко е индивидуално, но и ние полагаме доста грижи за нея. Осигуряваме й педикюр, дезинфекция и почистване на краката, защото, когато слоновете се гледат в затворено пространство, движението им е ограничено, затова обикновено заболяванията тръгват от краката им. Преди години, когато имахме проблем с краката й, ние извикахме специалисти, направиха необходимото, а след това ни обучиха сами да го правим и доста добре се справяме. Друг популярен обитател на Зоопарка е носорогът Чико. Той е доста едър мъжки бял носорог. Много е добродушен и кротък. Живее тук от много години, но никога не е бил заплаха за някого, работи се спокойно с него. В бъдеще сме предвидили да направим разширение специално на мястото за носорозите. И за слоновете мястото ще се разшири, за да може да вземем още няколко женски и да гледаме група слоници. Предвиждаме също да направим смесена композиция със жирафи, зебри, ему, цяла африканска зона, разположена в едно голямо специално заграждение. Тук никога не е имало жирафи, затова сега имаме намерение да гледаме такава двойка, която ще получим от друг зоопарк. Но за целта трябва да спазим изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Неотдавна успяхме да реконструираме обиталището на двойката лъвове, които живеят тук. Сега бетонът е покрит с естествени материали, подът е засипан с почва, добре е затревен. Посадихме дръвчета и мястото изглежда много по-добре, а и животните са по-спокойни в него. Вече е осигурена храната за животните през зимата. За тревопасните сеновалът е пълен с над сто тона сено, осигурени са и трайните храни, като зърното и цвеклото. Животните не са гладни, имат всичко необходимо. В зоната на зоопарка обаче се появи една лоша практика – посетителите да оставят в нашето езеро водни костенурки, които са отглеждали в домовете си. Червенобузите костенурки не са обитатели на нашите географски ширини, правят пакости и вече има забрана да се продават в зоомагазините. Проблемът е, че в природата те се проявяват като конкурентен агресивен вид и изместват нашите видове от местообитанията им. Ако това не спре, след време около реките и язовирите вече ще се срещат само червенобузи костенурки”, предупреждава Радко Сертов.

© Снимка: Гергана Манчева

Атракция за деца и възрастни, столичният зоопарк се радва на посетители от София, страната и чужбина. Деца и родители имат свои любимци тук и се връщат отново – като при стари приятели.

По публикацията работи: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В района на Белоградчишките скали са закодирани познания на древните за света

Необичаен каменен пейзаж се разстила в северозападния кът на България. Това са Белоградчишките скали, всяващи респект и благоговение с издигащите се към небето каменни грамади. Районът е надупчен със зейнали към царството на Хадес пропасти, каньони и..

публикувано на 17.03.16 в 09:45

Крепостта „Траянови врата“ блести в българската история

„Вечна слава на героите!“ Всеки българин прочита с трепет тези думи, гравирани върху каменна плоча от ново време, поставена тук от наши съвременници. Крепостта „Траянови врата“ се намира на около 60 км южно от София, близо до магистрала „Тракия“ в..

публикувано на 01.03.16 в 11:16

Вила „Армира” – мраморният дворец от речната долина

Античната вила „Армира” е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век. Била е собственост на виден тракийски аристократ и център на неговото поземлено владение. В наши дни тя..

публикувано на 16.02.16 в 13:40