Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малката Москва – руски квартал в Поморие

Снимка: capital.bg

Когато човек се установява в чужди земи, обича да се обгражда с неща, които да му напомнят за родината. Така, с вълните на емиграцията, на картата на света се появяват названия, напомнящи ни за други географски ширини. В американския щат Небраска откриваме град Перу, а град Санкт Петербург, освен на картата на Русия, намираме и във Флорида. През последните години пък в Поморие се появи квартал, известен като Малката Москва. „Наречен е така от многобройните руснаци, които си закупиха жилища в града. Ние нямаме нищо против, въпреки че по кадастрален план кварталът се нарича „Малко солено езеро” – обяснява в интервю за Радио България заместник-кметът на Поморие Илия Джингов.

© Снимка: личен архив
Виктор Архипов

В последните години потокът на руски туристи към нашата страна постоянно нараства, а България заема 8-мо място в списъка на най-предпочитаните от руснаците туристически дестинации. Прекрасният климат, запазената природа, традиционното гостоприемство и качествените български продукти пък ги карат да се замислят за следваща стъпка – закупуване на жилище в България. „Русия е северна страна и нашите съграждани се нуждаят от топлина. Поради това те купуват курортни имоти в по-топлите страни, като Турция, Гърция, България…”, споделя Виктор Архипов от Асоциацията на рускоезичните собственици на недвижими имоти в България „Альоша”.

Поморие е третият по големина град по Българското Черноморие, признат център на лозарството и винарството, а също така популярен морски и балнеоложки курорт. Неговите минерални води и лечебната поморийска кал правят чудеса. Тук успешно се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, кожни болести, неврит, радикулит, синузит, стерилитет и др. Тези характеристики на града го превръщат в едно от притегателните места за руснаци, решили да закупят недвижимо имущество в България.

© Снимка: pomorie.bg
Илия Джингов

„През последните години рускоговорящата общност в Поморие значително се увеличи – потвърждава г-н Джингов. – След края на летния сезон предстои да уточним броя на хората според броя на новозакупените жилища. Но по данните, с които разполагаме на този етап, те са около 5 хиляди. Около 90% от тях са руснаци, а другите са други рускоговорящи наши нови съграждани със собственост в град Поморие.”

Какъв е профилът на руснаците, които се решават на подобна стъпка?

„По-голяма част от рускоговорящите граждани, които се установяват през последните години в България, са пенсионери. Има и малка група млади хора, които се захващат с предприемачество. Едни се занимават със строителство, като инвестират собствените си средства. Други се отдават на фермерство. Сред нас например има бивши музиканти, които днес са се превърнали във фермери. Но това е по-скоро увлечение за пенсионери” – посочва г-н Архипов.

А заместник-кметът на Поморие г-н Джингов допълва думите му:

„Най-често руснаците тук се занимават с посредничество при продажбата на нови жилища, които продължават да се строят в Поморие. Те са лоялни към законодателството на нашата република. В тяхната дейност не са установявани закононарушения. Руските пенсионери стават част от битието и житието на община Поморие, наред с граждани от други страни, които се преселват при нас”.

© Снимка: capital.bg

На какъв език общуват помежду си руските граждани и местното население? Проявяват ли руснаците желание да изучават български език?

„Да, те изявяват желание за организиране на курсове по български, които да бъдат провеждани от правоспособни български учители. Но в крайна сметка всеки от тях го изучава самостоятелно. Това е така, поради факта, че абсолютно безпрепятствено могат да получат всякаква информация на родния си език, защото голяма част от населението на град Поморие говори руски. Според мен, имат желание, но не са се впуснали в изучаването на българския така, както голяма част от нас се опитва да говори на руски език” – разказва заместник-кметът на Поморие.

„Общо взето, една част от хората се стреми да научи български, а другата не вижда смисъл в това, тъй като имаме общи славянски корени – споделя от своя страна Виктор Архипов. – Българите и руснаците някак интуитивно се разбират помежду си. Има много ниска езикова бариера, която практически не се усеща. Много българи знаят руски, а руснаците се опитват да използват български думи, тези, които са успели да научат.”

Между новите граждани на Поморие и местното население конфликти няма. А ако има, това са по скоро конфликти на интереси между строителните предприемачи и купувачите на жилища, с решаването на които се занимава Асоциацията на рускоезичните собственици на недвижими имоти, а не на ниво лични взаимоотношения, уточнява Виктор Архипов.

„Местното население е добронамерено настроено. Те ги чувстват като наши съграждани. Голяма част от тях не създават никакви проблеми. Явно, през дългогодишното ни приятелство с руската държава, в настоящето и миналото, са създадени добри взаимоотношения, които продължават. Между нас съществуват толерантност, взаимопомощ и разбирателство” – посочва в заключение заместник-кметът на Поморие Илия Джингов.

По публикацията работи: Миглена Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50