Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 октомври – Ден на бесарабските българи

Храм-паметникът „Свето Преображение Господне” в Болград.
Снимка: архив
На 29 октомври се отбелязва Денят на Бесарабските българи. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне” в гр. Болград, станало през 1838 година. Официално е решено тя да се обяви за празник през 1938 г.

Идеята е на главния секретар на патриотичното движение „Отец Паисий” Димитър Тодоров. В своето обръщение към читателите на в. „Българска Бесарабия”, излязъл в брой единствен на 28 ноември 1938 г., той пише:

„Далеч от нас са бесарабските българи. По едно предопределение на историческата съдба те са чужди поданици, чужди граждани, данъкоплатци, войници. Те са, и навеки остават, неделима част от българската народна снага, на българската духовна и културна общност. Ще останат, защото несъкрушима е връзката между нас и тях. Тая връзка е двояка и здраво сплетена: кръвта, която вода не става, и духът, който не умира и всичко побеждава. Нека никога не преставаме да мислим и се грижим за нашите братя – българите в Бесарабия, а един ден в годината – 29 октомври, 100 г. след освещаването на въздигнатия от тях в Болград български храм-паметник „Свето Преображение Господне” – да бъде за тях и за нас голям празник на българския дух.”

След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 година.
Денят на бесарабските българи е ден за отдаване на дължимото им за развитието на България и опазване на българската идентичност. Ще спомена имената на Ангел Кънчев – заместник на Апостола на свободата Васил Левски, министър-председатели на България – Александър Малинов и Димитър Греков, академик Александър Теодоров – Балан, първият ректор на СУ, проф. Димитър Агура – един от първите преподаватели по история в СУ, проф. Иван Вулпев – първи български оперен бас, преподавател по оперно пеене в Българската държавна консерватория, шестима генерали от българската армия: генерал-полковник Данаил Николаев; генерал-полковник Георги Тодоров, генерал-лейтенант Иван Колев и много старши офицери. Какъв е днешният ден на бесарабските българи? Силвия Николова разговаря с Юри Граматик, президент на Всеукрайнската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна”.
По публикацията работи: Силвия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05