Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 октомври – Ден на бесарабските българи

Храм-паметникът „Свето Преображение Господне” в Болград.
Снимка: архив
На 29 октомври се отбелязва Денят на Бесарабските българи. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне” в гр. Болград, станало през 1838 година. Официално е решено тя да се обяви за празник през 1938 г.

Идеята е на главния секретар на патриотичното движение „Отец Паисий” Димитър Тодоров. В своето обръщение към читателите на в. „Българска Бесарабия”, излязъл в брой единствен на 28 ноември 1938 г., той пише:

„Далеч от нас са бесарабските българи. По едно предопределение на историческата съдба те са чужди поданици, чужди граждани, данъкоплатци, войници. Те са, и навеки остават, неделима част от българската народна снага, на българската духовна и културна общност. Ще останат, защото несъкрушима е връзката между нас и тях. Тая връзка е двояка и здраво сплетена: кръвта, която вода не става, и духът, който не умира и всичко побеждава. Нека никога не преставаме да мислим и се грижим за нашите братя – българите в Бесарабия, а един ден в годината – 29 октомври, 100 г. след освещаването на въздигнатия от тях в Болград български храм-паметник „Свето Преображение Господне” – да бъде за тях и за нас голям празник на българския дух.”

След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 година.
Денят на бесарабските българи е ден за отдаване на дължимото им за развитието на България и опазване на българската идентичност. Ще спомена имената на Ангел Кънчев – заместник на Апостола на свободата Васил Левски, министър-председатели на България – Александър Малинов и Димитър Греков, академик Александър Теодоров – Балан, първият ректор на СУ, проф. Димитър Агура – един от първите преподаватели по история в СУ, проф. Иван Вулпев – първи български оперен бас, преподавател по оперно пеене в Българската държавна консерватория, шестима генерали от българската армия: генерал-полковник Данаил Николаев; генерал-полковник Георги Тодоров, генерал-лейтенант Иван Колев и много старши офицери. Какъв е днешният ден на бесарабските българи? Силвия Николова разговаря с Юри Граматик, президент на Всеукрайнската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна”.
По публикацията работи: Силвия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20