Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на акапелното музициране – хор „Български гласове – Ангелите” с диригент Георги Петков

Снимка: Архив

Очарователни гласове, архаичен стил на пеене, уникална орнаментика и мощно звукоизвличане, невероятни ритми и спиращи дъха тесни интервали, репертоар, почерпен от вековната традиция... Това е хор „Български гласове – Ангелите”, който 22 години шества по сцените на света, за да е жива загадката на българските гласове.

Основан е като първи частен хор през 1991 година с мениджър Таня Андреева. Включва дузина народни певици от различни краища на страната и показва претворената българска традиция като смесица от фолклор и класика. С изпълненията му светът узнава имената на българските композитори Филип Кутев, Стефан Кънев, Димитър Динев, Красимир Кюркчийски и много други, допринесли за развитието на хоровото пеене. Аплодират го навсякъде в Европа, САЩ, Мексико, Канада в престижни зали и катедрали с великолепна акустика. Изумява руската публика в Москва и кралските фамилии в Холандия и Дания, пее за индийски махараджа и при връчването на Нобеловите награди в Осло.

Първи диригент на хора е Иван Топалов, а от 1999 година – Георги Петков. Вече 14 години той дирижира, композира, аранжира и оформя художествения облик на състава, издаван от американската звукозаписна компания Globe Music Media и европейската JARO Medien. През годините магията на българските гласове привлича за сътрудничество известни музиканти. Георги Петков разказва:

„Те са много и сигурно ще пропусна някого. През 2000-та година публиката с гласуване в Amazon.com ни избра за „Гостуващ артист на годината” в САЩ. Друг български състав не е имал това признание. Още тогава имахме контакти с Еди Джобсън, записахме за Дисни брадърс, за филма „Братко мечок” по музика на Фил Колинс с номинация за Оскар. С Адриано Челентано имаме съвместна песен, която стана хит. Зад нас са концерти в Испания с фламенко певеца Енрике Моренте, с Дона Роса и фадо певеца Антонио Замбужу от Португалия. С Хуун Хур-ту и Московското арт трио имаме голям проект. Работим с турския перкусионист Окай Темиз, с известния румънски оркестър „Фанфаре чокарлия”, с Боян Ристич брас бенд от Сърбия. Направихме голям балкански проект на Акропола с Мария Фарандури от Гърция. През 2011 година забележително беше участието ни в полския фестивал Solidarity of Arts в Гданск със саксофониста Гжех Пьотровски. С неговия Световен оркестър, събрал имена от европейския джаз, изпълнихме песента “Тъпан бие” на Здравко Манолов. Най-интересни в последно време са срещите ни с Боби Макферин, чийто почитател съм от младежките си години. С него работим от 2002 година. В Лайпциг, преди големия ни концерт, имах възможност да се убедя отблизо, че освен гениален музикант, той е естествен, спокоен и точен човек.”

Акцент на 2013 е третата поредна среща на Боби Макферин и „Ангелите” в голям концерт от фестивала Solidarity of Arts в Гданск през август. Излезе и новият албум на хора. Компактдискът „Ангелина” е на европейския пазар и представя съвременен прочит, пъстра палитра на древния фолклор, обогатен от енергията на днешната музика:

„Постарахме се диска да бъде разнообразен като се започне от хоровата класика каквато е песента „Тъпан бие” на Здравко Манолов. Включихме авторска музика на Теодосий Спасов – песента му „Ангелина” за хор и кавал даде име на албума. Има няколко мои аранжименти, както и традиционни акапелни изпълнения на нашите солистки. За първи път записахме „Лейлинко” на Иван Спасов. Беше предизвикателство за нас да я подготвим и дано творбата на големия майстор живее по сцените. Интересна сред останалите е песен от каракачанския етнос, изпълнена от Величка Чаушева. Надявам се новия албум да има успех. Той се произвежда в Германия и се разпространява в Европейския съюз – очаквам разпространители и за България.”

През декември хор „Български гласове – Ангелите” заминава на традиционно коледно турне в Европа.

„Представяме музика от нашия албум „Ангелска Коледа”, издаден преди години, разказва за програмата диригентът Георги Петков. – Изпълняваме песни от класическия репертоар на българските народни хорове, имаме и ортодоксална част с популярни на запад коледни песни. Започваме от Австрия с първи концерт във Виена, следва Германия, продължаваме във Великобритания – ще направим няколко рекламни записа за BBС. Последният ни концерт е на 22 декември в Щутгарт. Много пъти съм се възхищавал на ентусиазма, с който ни аплодират навън – по три пъти ни връщат за бисове. Всичко е интересно за тази публика, но може би особеният начин на пеене, присъщ на българския фолклор и неподправеното звучене на откритите гласове най-вече. Това привлича, както и богатата орнаментика. Не е за подценяване хармоничният език на българските композитори, вплетен в партитурите за народни хорове. Приемат ни като класически хорове, като образец за друга култура, близка до европейската.”

Изключително енергичен и работлив, Георги Петков е създател на още няколко състава – Университетски смесен хор „Фолк джаз формация” при НБУ, Вокално трио „Евридика”, Народен хор при музикалното училище в София. Той е доцент в департамент „Музика” на Нов български университет. Творбите му са звучали в около 800 концерта у нас и в чужбина. Участвал е в десетки етнопроекти по света, а най-новият е българо-испанският „Еструна”, осъществен тази пролет у нас с негови студенти и обработки.

Снимките са предоставени от хор „Български гласове – Ангелите”
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15