Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рок група „Б.Т.Р.” отбелязва 20 години от създаването си

Снимка: facebook.com

Рок музикантите от „Б.Т.Р.” празнуват 20 години от своето създаване. Отбелязват повода с поредица от концерти в страната. Атанас Пенев /вокал/, Кирил Божков и Славчо Николов /китари/, Иван Калфов /бас китара/ и Илиан Диков /ударни/ до момента имат издадени десет албума. През годините не една и две техни песни се превърнаха в хитове.

„Ние сме щастливи хора, защото сбъднахме мечтите си – сподели Славчо Николов. – Преди много години, когато ходехме на концерти на „Щурците”, „Сигнал”, „ФСБ” си представяхме как някога и ние ще направим наша банда. Днес след 20 години като се обърна назад си казвам, да, сбъднахме мечтата си. Не случайно албумa, който създадохме през 1999 г., го кръстихме „Мечти”. С тях вече 20 години „Б.Т.Р.” върви по своя път.”

През 1998 песента „Спасение” се превръща в хит, преди да бъде записана в албум. Използвана е за саундтрак във филмите „Омагьосаният кръг” и „Аз обвинявам”.

Рок музикантите репетират и записват в свое собствено студио. Тонрежисьорът Емил Бояджиев е неизменно до тях от години. „До 2002 г. много активно издавахме албуми – добавя Славчо Николов. – Имаше период в края на 90-те когато те излизаха през шест месеца. След 1997 г. прекратихме клубната си дейност и се отдадохме само на концертна. Изнасяхме по двеста на година. Беше едно препускане със самите нас и с времето. Искахме да се доказваме и да правим все по-добри неща, след това продължихме с пътувания в чужбина. Показахме на какво сме способни на публиката в Китай, Виетнам, Германия, Италия. В Лондон няколко пъти сме имали концерти в несъществуващата за съжаление вече зала „Астория”. Във времето много се промени ситуацията в музикално отношение у нас, промени се и нашата гледна точка. Така през 2008 г. издадохме албума „Déjà vu”. В него направихме кавър версии на песни на любими наши групи, с които сме израснали. Получи се един чудесен албум и то най-вече добре оценен от авторите на оригиналите. На тях им допаднаха съвременните аранжименти и професионалното изпълнение от наша страна.”

„Б.Т.Р.” е била подгряваща група на концерти на световно известни състави, гостували у нас като Айрън Мeйдън, Дийп Пърпъл,, Юръп, Глен Хюз…

От шест години рокаджиите издават само отделни песни, но през 2014 предстои и нов албум. През март на „Б.Т.Р.” им предстои за първи път турне в САЩ. В него са предвидили да изнесат пред българската общност единайсет концерта. „Сега направихме два нови сингъла – пояснява отново Славчо. Първият от тях – „Защо”, спечели радиоконкурса „Златна пролет 2013”. Затова решихме с него да стартира и новият ни проект, върху който работим в момента. Песента има вече и видео клип, режисиран от Васил Стефанов. В него участва нашият приятел – актьорът Асен Блатечки. Вторият, към който също име видео, се казва „Забравена нежност”. И двата сингъла се приемат много успешно от публиката ни. Приемат ги така добре, както и големите ни хитове.”

„Б.Т.Р.” в края на декември ще имат концерт в град Каварна. Музикантите ще свирят на една сцена с Тим Рипър от „Джудас Прийст”.

Някои от песните на рок бандата са включени и в учебниците по музика на средните училища. Една от тях е „Коледа”. И тъй като предстоят коледните празници, нека тази песен бъде поздрав за всички, които ги отбелязват. 

Още от категорията

Коста Колев

Коста Колев – откривателят на фолклорни съкровища

„Класик в народната музика“, „Епоха за БНР“ – това са високите признания за акордеониста, диригента, композитора Коста Колев. Изключителен е приносът му за фолклорното сценично творчество, което го издига на пиедестала на българската култура...

публикувано на 27.05.21 в 13:20
Димитър Косев –„Млад музикант на годината – 2020“

Обявиха наградените в „Млад музикант на годината – 2020“

За втори път в своята 30-годишна история допитването на БНР „Музикант на годината“ беше фокусирано изцяло върху млади артисти. Публиката имаше възможност да избере победителя сред 11 номинирани от екипа на предаването „Алегро виваче“ ярки..

публикувано на 26.05.21 в 14:07

Гергана Влъчкова: Възпитаниците ми в Германия свирят прекрасно българска музика

„Подготвям учениците си за сцената, а след това да се радвам на успехите им. Аз самата рядко съм солист, но и до днес продължавам да се усъвършенствам. За мен винаги семейството е било на първо място“ – така с няколко думи Гергана буквално..

публикувано на 25.05.21 в 13:48