Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок група „Б.Т.Р.” отбелязва 20 години от създаването си

Снимка: facebook.com

Рок музикантите от „Б.Т.Р.” празнуват 20 години от своето създаване. Отбелязват повода с поредица от концерти в страната. Атанас Пенев /вокал/, Кирил Божков и Славчо Николов /китари/, Иван Калфов /бас китара/ и Илиан Диков /ударни/ до момента имат издадени десет албума. През годините не една и две техни песни се превърнаха в хитове.

„Ние сме щастливи хора, защото сбъднахме мечтите си – сподели Славчо Николов. – Преди много години, когато ходехме на концерти на „Щурците”, „Сигнал”, „ФСБ” си представяхме как някога и ние ще направим наша банда. Днес след 20 години като се обърна назад си казвам, да, сбъднахме мечтата си. Не случайно албумa, който създадохме през 1999 г., го кръстихме „Мечти”. С тях вече 20 години „Б.Т.Р.” върви по своя път.”

През 1998 песента „Спасение” се превръща в хит, преди да бъде записана в албум. Използвана е за саундтрак във филмите „Омагьосаният кръг” и „Аз обвинявам”.

Рок музикантите репетират и записват в свое собствено студио. Тонрежисьорът Емил Бояджиев е неизменно до тях от години. „До 2002 г. много активно издавахме албуми – добавя Славчо Николов. – Имаше период в края на 90-те когато те излизаха през шест месеца. След 1997 г. прекратихме клубната си дейност и се отдадохме само на концертна. Изнасяхме по двеста на година. Беше едно препускане със самите нас и с времето. Искахме да се доказваме и да правим все по-добри неща, след това продължихме с пътувания в чужбина. Показахме на какво сме способни на публиката в Китай, Виетнам, Германия, Италия. В Лондон няколко пъти сме имали концерти в несъществуващата за съжаление вече зала „Астория”. Във времето много се промени ситуацията в музикално отношение у нас, промени се и нашата гледна точка. Така през 2008 г. издадохме албума „Déjà vu”. В него направихме кавър версии на песни на любими наши групи, с които сме израснали. Получи се един чудесен албум и то най-вече добре оценен от авторите на оригиналите. На тях им допаднаха съвременните аранжименти и професионалното изпълнение от наша страна.”

„Б.Т.Р.” е била подгряваща група на концерти на световно известни състави, гостували у нас като Айрън Мeйдън, Дийп Пърпъл,, Юръп, Глен Хюз…

От шест години рокаджиите издават само отделни песни, но през 2014 предстои и нов албум. През март на „Б.Т.Р.” им предстои за първи път турне в САЩ. В него са предвидили да изнесат пред българската общност единайсет концерта. „Сега направихме два нови сингъла – пояснява отново Славчо. Първият от тях – „Защо”, спечели радиоконкурса „Златна пролет 2013”. Затова решихме с него да стартира и новият ни проект, върху който работим в момента. Песента има вече и видео клип, режисиран от Васил Стефанов. В него участва нашият приятел – актьорът Асен Блатечки. Вторият, към който също име видео, се казва „Забравена нежност”. И двата сингъла се приемат много успешно от публиката ни. Приемат ги така добре, както и големите ни хитове.”

„Б.Т.Р.” в края на декември ще имат концерт в град Каварна. Музикантите ще свирят на една сцена с Тим Рипър от „Джудас Прийст”.

Някои от песните на рок бандата са включени и в учебниците по музика на средните училища. Една от тях е „Коледа”. И тъй като предстоят коледните празници, нека тази песен бъде поздрав за всички, които ги отбелязват. 

По публикацията работи: Сибила Лилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04
Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35