Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледната картичка – прабабата на MMS-ите

Снимка: предоставена от Столична библиотека
Знаете ли, че прабабата на MMS-а е родена преди 170 години в Лондон? Една от запазените до наши дни 12 нейни близначки е продадена на търг през 2001 г. за 22 хил. паунда и е включена в книгата на рекордите „Гинес” като най-скъпата коледна картичка в света. Коледните картички имат и българска „следа”, която започва година след Освобождението от османска власт – през 1879-а. Модата идва от Виена и първо се появява в крайдунавските градове Русе, Видин и Лом. По данни на Българските пощи първата новогодишна картичка е изпратена през 1882 г., а първата коледна – три години по-късно. Първоначално родните честитки се произвеждали в Германия, като допълнително се добавял текст на български. Традицията е въведена през 1896 г. от княз Фердинанд I, който бил и притежател на първата илюстрована коледна картичка в България. Започната от него, колекцията с картички е дело на три поколения, и е една от най-богатите в света. Печелила е редица международни награди и продължава да се поддържа от бившия премиер Симеон Сакскобурготски.

© Снимка: архив

Коледни пожелания от миналия век оживяват в най-новата изложба на Столичната библиотека, наречена „Прабабата на MMS-а... или очарованието на коледната картичка”. Експозицията е посветена на годишнината от създаването на първата поздравителна картичка за най-светлия християнски празник. В нея може да се види копие на първата коледна честитка, изпратена през 1843 г. Идеята принадлежала на британския бизнесмен сър Хенри Кол, основател на известния музей „Виктория и Албърт” в Лондон. По онова време хората си разменяли пожелания за празника с помощта на литографии, специално украсени и прилежно изписани за повода. Но сър Коул решил да се улесни, като помолил художника Джон Хорсли да му направи 40 еднакви литографии, които да разпрати на близки и приятели. На картичката авторът нарисувал семейството на английския аристократ на фона на библейски картини и традиционна празнична украса.

© Снимка: предоставена от Столична библиотека

Йовка Иванчева
„Благородниците са смятали, че трябва да се афишират жестовете на милосърдие, особено около коледните празници”, разказва Йовка Иванчева от Столичната библиотека, четвърто поколение колекционер. „Затова върху първата картичка, която сър Хенри Кол поръчва, е изобразено неговото семейство около коледна трапеза. От едната страна фамилията раздава дрехи на бедните, от другата – храна. Символиката на първата коледна картичка е, че човек трябва да бъде състрадателен и милосърден.”

© Снимка: предоставена от Столична библиотека

В изложбата могат да се видят уникални коледни честитки от началото на ХХ век от частната колекция на Йовка Иванчева. На някои от тях са снимани деца около коледната елха или цели семейства. „Смятали са, че семейството е най-голямото богатство”, обяснява тя. Една картичка от 1915 г. обаче има друго послание, валидно и днес:

„Сега ние си пожелаваме благополучие, да сме богати, да сме щастливи”, продължава Йовка Иванчева. – На тази коледна картичка идеята е същата. Това е едно бебе над нощно гърне, пълно със жълтици. Трябва да кажем и това, че честитките били нареждани на специални места в дома, над камината, или на някакви полици, за да могат да бъдат видени от гостите като доказателство за високото положение на семейството в обществото.”

© Снимка: www.libsofia.bg

Някои от коледните картички в изложбата са от архивите на Националния литературен музей. Известните ни писатели и поети са получавали коледни послания от президенти и премиери. „Винаги много внимателно българските институции подбират картичките, които изпращат”, продължава Йовка Иванчева. „Това обикновено са произведения на наши изтъкнати художници или експонати от тракийските съкровища на България, с които рекламираме българското изкуство по света. Традицията се спазва и до днес. Различните теми в пощенските и главно в коледните картички говорят за това как човек си представя Коледа. Има романтични: къщички или пътеки в снега, светещи прозорчета. Много са свързани с традиционни сцени от българския фолклор, има Дядо Коледа, или неговите елени, интересни пейзажи. Днес разнообразието на картички е много богато.”
По публикацията работи: Илиана Райчевa


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54

Кабинетът предвиди 6,2 млн. лв. за превенция на домашното насилие

Служебното правителство прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024-2026 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Над 6,2 млн. лв. ще струват на държавата предвидените мерки. Най-много средства ще бъдат..

публикувано на 28.09.24 в 10:55

МВнР: Българите да не предприемат пътувания до Ливан

Външното министерство призова българските граждани да не пътуват до Ливан, както и незабавно да напуснат страната. Призивът е заради сериозната ескалация на военните действия там през последните часове. При необходимост от съдействие..

публикувано на 28.09.24 в 10:14