Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономика 2014: ще „сеем” или ще „жънем”…

Снимка: Архив

Ще „сеем” ли нови семена или ще „жънем” плодовете от предишната година? Растеж или рецесия, еманципация или зависимост от политическата конюнктура очаква българската икономика през 2014 г. Рейтингите или професионалният усет на инвеститорите ще се окажат решаващи. Кои са подводните камъни и позитивните тенденции? Знак плюс или знак минус ще сложим пред българската икономика тази година?

Икономиката ни през годините на преход се оказа доста устойчива на кризи и трусове. За това говорят и макроикономическите показатели, с които дори можем да даваме пример на страни, изпаднали в рецесия. Въпреки афоризма, че „икономистите са предсказали девет от последните пет кризи”, не можем без техните прогнози. Нещо като синоптиците… Затова за 2014 разговаряме с икономиста Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Ще „сеем” или ще „жънем” т. г. ?

„Всяка година се „сее” и се „жъне” – казва Руслан Стефанов. – Ще жънем, каквото сме посели предишната – неща като дългове, като решения по европейски програми, заложени проекти и т. н. В същото време „сеем” и за нататък. Като решенията от последните дни на м. г. за намаляване цената на тока, прехвърляне на намаления на бюджетните приходи към 2015. Взехме допълнителни заеми, а това ще го „жънат” и следващите поколения. Това, което ще пренесем от м. г., е огромната липса на добрия, ясен и дългосрочен ангажимент на българското правителство за стимулиране на конкурентоспособността на българската икономика. Що се отнася до кризата – трябва да гледаме ЕС. Докато ситуацията там е една раздробена Европа с много страх и неяснота за това, което ще се случва, с ръстове от половин процент, не мисля, че можем да очакваме нещо коренно различно в сравнение с предходната година.”

Растеж или рецесия?

„По-скоро растеж в рамките на този, който беше през последната година. Може би ще е малко по-висок, но това много зависи от развитието на европейската икономика. А там поне за първата половина на 2014 г. не се очертава някакъв главоломен растеж. Ръст на икономиката ще има, но хората ще го почувстват по-скоро като намаляване на облаците и тук там показване на слънцето. Но поне няма да имаме със сигурност рецесия.”

Еманципация или зависимост на икономиката от политическата конюнктура?

„И еманципация, и зависимост. Българската икономика след 2008 г. се развива „въпреки” политиката на управляващите. Пример е и последната година – неуредици, лошо управление, скандали и хаос. В същото време икономиката остава на равнище, което се задържа спрямо предходната година. Т. е. от тази гледна точка има еманципация. Надеждата ми е, че това „въпреки” ще започне да отпада. Макар че тази надежда е по-скоро новогодишна, отколкото базирана на реални очаквания. Иначе икономиката работи въпреки изключително многото затруднения и несигурност, които политиците създават.”

Подводни камъни или позитивни тенденции?

„По-скоро позитивни тенденции и особено на експортно ориентираните бизнеси. Отварянето на европейския пазар за българите е не по-малка позитивна тенденция. Не бива да забравяме, че България вече влиза абсолютно пълноправно в ЕС. Остава обаче едно голямо „но”, а това е неспособността на политиците да се справят с корупцията, сивата икономика, организираната престъпност и съдебната система. Там са подводните камъни.”

Знак плюс или знак минус ще сложим пред българската икономика?

„О, винаги в началото на годината ще ви кажа, че ще сложим знак плюс. Всички започват с позитивно настроение. То е не само резултат от тенденции, но и защото в Европа и в света има някакво възстановяване. Надяваме се в Европа да има по-голяма сигурност, която да прелее и в България. Така че определено знак плюс.”

Фотоколаж: Яна Стаменова

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03