Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи тенденции в икономиката през 2014 г.

Снимка: БГНЕС
„Държавата да не пречи на българския бизнес, а да помага там, където има нужда”. Така вижда новия икономически план за развитие на българската икономика ресорният министър Драгомир Стойнев. Основните приоритети са „пречупване на негативните тенденции”, стабилизиране на енергетиката, подкрепа на родното производство, почтени отношения с бизнеса. Оптимистични са прогнозите за растеж на икономиката, инвестициите и работните места.

Положението в българската икономика постепенно се подобрява, увеличават се и разплащанията на държавата с фирмите, отчете министър Стойнев. Доказателство за съживяването на бизнес средата у нас е фактът, че през декември миналата година компаниите са внесли рекордни по размер данъци. „Това ясно показва, че България тръгва по пътя на икономически растеж”, обобщи Драгомир Стойнев. Въпреки заложените в бюджета 1.8 процента и прогнозите на ЕК за 1.5, икономическото ведомство залага ръст над две на сто. Аргументите на министъра са, че със старта на газопровода „Южен поток” на наша територия, както и с увеличения български износ и засиленото вътрешно потребление, българската икономика ще порасне повече от прогнозираното. Не закъсняват и похвалите. Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор е заявил, че България вече не е в една лодка с Румъния, а по усвояване на европейските средства гони Италия.

Преките чуждестранни инвестиции се свиха през изтеклата година, но причините са обективни. Това бе напрегнатата обстановка в страната, с предсрочни парламентарни избори, служебно правителство. Въпреки това, нагласите на инвеститорите към България са положителни. За тази година само в автомобилната промишленост се очакват 1.2 млрд. лв. инвестиции. Особено внимание ще бъде обърнато на малките и средни предприятия – в ход е изработването на стратегия за стимулиране на т.нар. „гръбнак на икономиката”. Един от най-важните приоритети е насърчаването на българския износ. Българският експортен бизнес ще се подпомага основно за държави, където има по-висок икономически растеж. За целта икономическото ведомство е открило свои офиси в Киев, Брюксел, Рим, Пекин и др.

Приоритетите в енергетиката са стабилизиране и диверсификация. „Резки движения в енергетиката не са желателни”, коментира министър Стойнев. Износът на електроенергия се е увеличил през миналата година в пъти. Ще започне строителството на газопровода „Южен поток”, ще се ускори изграждането на газовите връзки с Румъния, Сърбия и Гърция. В края на януари с турския министър на енергетиката ще се преговаря и за газовата връзка с Турция.

Туризмът вече се превръща в сериозна индустрия за България. Приоритетите за тази година са българската дестинация да премине в по-висок клас и да предлага по-качествен продукт. Бюджетът за този отрасъл е шест пъти по-висок в сравнение с миналата година. Защото туризмът генерира около 13 на сто от БВП, а през 2013 г. страната са посетили седем милиона туристи, почти колкото е населението на България. Предвижда се разработването на три огромни туристически проекта за 650 млн. евро.

Два важни стратегически държавни проекта се движат активно. Ще се възроди отдавна затвореният торов завод „Химко” Враца, защото има търсене на торове на международните пазари. „Това предприятие ще го има и ще го вдигнем на крака”, заяви Драгомир Стойнев. Ще се национализира закъсалото частно машиностроително предприятие „Ремотекс”, което има дългове за 25 млн. лв. Защо след като вече е приватизирано, трябва да стане отново държавно? „Заради стратегическото му значение”, отговаря министър Стойнев.
По публикацията работи: Таня Харизановa


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00