Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София остава най-евтината европейска столица на пазара за имоти

Снимка: Таня Харизанова

В София цените на имотите са най-евтини, в сравнение с другите страни в Европа. Дори при съседите ни – в Белград, Скопие, Букурещ, цените са по-високи. Докато стандартните имоти във Виена започват средно от 2500 евро на кв. м., в София те стартират от 750 евро. Има и топ-оферти – най-скъпата къща в момента у нас се продава за 4 млн. евро. Какво става на пазара за недвижими имоти в началото на 2014 г., промени ли се картината след 7 г. членство на страната ни в ЕС, има ли още интерес от чужденци да купуват имот в България?

Руснаците продължават да са № 1. Те доминират на пазара по Черноморието, като 95 процента от продажбите там се реализират с тях. Напоследък интерес към покупката на втори дом има от Украйна, Беларус, Казахстан. Заради кризата в Гърция съседите ни се оттеглиха. „Те се интересуват повече от бизнес, туризъм и пазаруване у нас, но интересът към имотите е слаб“, каза в интервю за Радио България Полина Стойкова, оперативен директор на една от големите компании за недвижими имоти.

„Ние отблизо следим профила на чуждестранните купувачи и все още няма друга такава голяма група като руснаците – казва Полина Стойкова. – Интересното е, че около 20 процента от чуждестранните купувачи са в графата „други“. Тя включва много страни от цяла Европа – Франция, Германия, Холандия, Белгия, също и от по-екзотични и далечни дестинации, като американци, канадци. Всички те нямат трайно присъствие като националност, каквито са руснаците, защото при тях това е тенденция“.

Снимка: архивТочно тези 20 процента обаче доказват, че нашият пазар е трайно позициониран в международен план като дестинация за покупка на втори дом. Интерес има към селски къщи, ски-имоти и във ваканционните селища по Черноморието. „Надявам се това да е устойчива тенденция, за да не твърдим, че пазарът ни е зависим и доминиран само от една националност“, добавя Полина Стойкова. Как се промени пазарът на имоти през последните 7 г. откакто България влезе в ЕС?

„Влизането ни в ЕС съвпадна с началото на кризата. Това стана в 2007, но отливът на британци започна да се усеща още същата година – казва Полина Стойкова. – Вместо да получим допълнителен стимул на пазара, кризата тушира този ефект. Значително обаче се улесни покупката на имот от европейски граждани и бъдещото му ползване. Това помогна да не се усети рязко силния ефект от кризата и да има потенциал за бъдещо възстановяване“.

Имотният пазар печели от членството на страната в ЕС, като привлича интереса и на руснаци, и на инвеститори от други страни, вкл. в бизнес и търговски имоти. „Потенциалът е голям и кризата ни забави, но в дългосрочен план ще има решаваща роля за имотния пазар“, добавя Полина Стойкова. Що се отнася до политическата обстановка у нас, „пазарът не само не се сви, но напротив, забелязваме раздвижване, броят на сделките нараства и започваме вече да говорим за следкризисна реалност, за нов етап от развитието“, очертава тенденциите през 2014 г. събеседничката ни. Оказва се, че икономиката и пазарът на недвижими имоти следват свой собствен ритъм, но се влияят от тенденциите в Европа и света. „А данните са положителни“, коментира Полина Стойкова.

Стигаме и до любопитните факти – у нас се продават имоти и за 3, 5, 10 хиляди евро за кв. м.
  
Снимка: Таня Харизанова„Това са ексклузивни, уникални, неповторими като проекти и местоположение имоти. Публиката им търси „най-най“ – изобщо високия сегмент от пазара“, уточнява Полина Стойкова.

„Човек, който би купил такъв тип жилище тук, няма да разчита само на него, защото може да си позволи подобен имот и във Виена, например – прави характеристика на богатите клиенти Полина Стойкова. – Т.е. вече се търси определен висок сегмент, а не толкова, че тук е по-евтино или по-готино в сравнение с други градове. Въпросът е да купиш на няколко места. На голяма част от тези хора бизнесът им е тук, семействата им са тук, те трябва да си осигурят стандарта, които искат и който могат да си позволят“.

Пазарът в този сегмент се оказва малък. „Сделки се сключват до 1 млн. – 1.5 млн. евро. При по-скъпите имоти продажбата може да отнеме дори години“, допълва събеседничката ни. Иначе, най-често се купуват къщи до 500 хил. евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05