Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 г. членство на България в ЕС донесе на страната общо 7,7 млрд. евро

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

България е получила от ЕС по различни програми, директни плащания и фондове общо 7,7млрд. евро от 2000 г. насам, показва статистиката на БНБ. С днешна дата можем да кажем, че след влизането на страната в ЕС на 1 януари 2007 г. промените у нас са положителни. Някои сектори от икономиката спечелиха, други – не. Въпреки „златния дъжд”от еврофондовете, изсипал се у нас, регулациите на ЕС, силната бюрокрация и конкуренцията на европейските пазари доведоха до търговски войни и фалити на много компании. Какво спечели и какво загуби българската икономика от членството на страната ни в ЕС? Интервю за Радио България с макроикономиста Георги Ангелов.

Къде би била България, ако не беше влязла в ЕС?

Снимка: архив„В тежките години на кризата може би ще си дадем сметка, какъв късмет сме имали, че успяхме да влезем в ЕС, защото в противен случай щяхме да бъдем в положението на Украйна. Успяхме да влезем в НАТО и ЕС и да направим големи крачки към интеграцията в сравнително благоприятен момент, което сега помага, макар и да се оплакваме от кризата. Но сме в една здрава институционална рамка, каквато е ЕС. Имаме достъп до трудовия пазар, до университети, до еврофондове, до възможности за развитие, които за страните извън ЕС не са достъпни и те нямат перспективата бързо да преодолеят последствията от кризата.”

Защо България се забавя спрямо другите нови страни-членки?

„Аз не мисля, че се забавяме спрямо другите страни, по-скоро не се забързваме достатъчно, за да може да ги изпреварим. Като първо разширение, ЕС беше по-благосклонен към новите страни-членки от 2004 г., а и те бяха по-подготвени. Получи се по-добър резултат. Но като се има предвид, колко по-малко подготвени бяхме ние, все пак това, че успяхме да влезем в ЕС 2007г., си беше голямо постижение. Ние влязохме точно когато започна икономическата криза. Няма как да получим толкова ползи, колкото другите страни. Въпросът е, успяваме ли в пълна степен да се възползваме от членството си в ЕС. Тук отговорът е по-песимистичен. Това, което зависи от фирмите, от отделните граждани, в по-голяма степен се случва, отколкото това, което зависи от институциите, от правителствата.”

Кои сектори в икономиката спечелиха и кои загубиха от членството ни в ЕС?

„Тези, които бяха по-подготвени от гледна точка на големия пазар – т.е. тези, които гледаха навън и се възползваха от тази възможност. В годините на кризата виждаме, че експортният сектор на икономиката се справя по-добре. Тези, които гледаха само навътре, дори след падането на границите, и не направиха усилия да извлекат ползи от европейското членство, в много по-голяма степен пострадаха. Те не се възползваха от еврофондовете, а европейските регулации се оказаха тежки за тях.”

Гледахме на еврофондовете като на „златен дъжд”, който ще се изсипе върху икономиката ни. Какъв е реалният им ефект?

„Еврофондовете бяха разхвърляни между всички министерства, за да има за всяко по малко, без някаква обща цел – какво искаме да направим с тези пари, освен да ги похарчим, и какъв резултат искаме да постигнем. Няма как да видим някакъв особен резултат в икономиката, просто защото такива цели не бяха поставени. По повод „златния дъжд” – количеството не е толкова важно, колкото качеството на харчене. Просто те бяха изхарчени неефективно и изчезнаха през същите дупки, през които изтичат и нашите местни пари. В много случаи това се получи. Все пак, имаме и позитивни неща.”

Малко или много са тези 7 г., за да дръпнем напред? Как ги оценявате?

„Нямахме късмет от гледна точка на времето, в което се присъединихме. От тези 7 г. – и ние, и ЕС, 5 г. сме в криза. Затова няма как да очакваме много икономически резултати. Но от гледна точка на други ефекти – като структурни дългосрочни индикатори, доста полза извличаме от ЕС и с времето тя ще става все повече. Дори от самите еврофондове. Най-големият ефект от тях е, че те са средство ЕС да ни стимулира да се променяме. Може би следващите 7 г. ще наваксаме това изоставане.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09

Натрупаната инфлация за последните 3 години е 30%

Националният статистически институт (НСИ) очаква висока оценка от проверката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза пред БНР председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов. До края на април ще има доклад и юни се очаква да..

публикувано на 31.03.24 в 16:03