Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Богатството на българите надхвърля 191 млрд. лв.

Снимка: архив

Българите притежават една шеста от средното богатство на европейците и десет пъти по-малко от най-богатите страни като Германия и Холандия. Така страната ни се нарежда в края на класацията в Европа. Да не забравяме обаче, че говорим за „Клуба на богатите”! По финансово богатство сме близо до румънците, но изоставаме значително от Централна Европа. По отношение на банките пък сме на другия полюс. Българите влагат спестяванията си в банковите трезори повече от другите европейски страни. Жилищата в България са най-евтини в ЕС, затова и разликите в имотното ни богатство идват основно от цените им. И още една характерна особеност. За разлика от другите европейци, българите обичат да държат големи суми „кеш”.

Богатството на българите, в което влиза както финансовото, така и жилищното, е надхвърлило 191 млрд. лв., показва проучване на анализаторската компания Industry Watch. Цифрата е голяма, защото над две трети от тази сума е жилищното богатство на домакинствата.

Финансовото богатство достигна 53 млрд. лв. в края на септември м.г. Очаква се сумата да се увеличи до 54 млрд. лв. след окончателните данни на БНБ за 2013 г. Основната част са вложения в банки, защото по време на кризата хората имат най-голямо доверие в тях. Освен това, получават и по-висока доходност в сравнение с други възможности за инвестиране. Парадоксално е, че има увеличение на депозитите, но това се дължи на „белите пари за черни дни”. Хората имат песимистични очаквания за бъдещето и затягат коланите. Лекото понижение на цените в България, нетипично явление за страната ни, позволи на домакинствата да спестят около 2 млрд. лв.

10 млрд. лв. са парите в брой в населението, показват данните на БНБ.В сравнениес други европейски страни, особено в Централна и Източна Европа, българите водят класацията на сумите „кеш”.

„Това го обяснявам с банковата криза от 1997 г. – коментира в интервю за Радио България Красен Йотов от Industry Watch. – Има доста българи, особено по-възрастните хора, които изпитват недоверие към банките и предпочитат да държат пари в брой. Това води до загуба на богатство и до пропуснати ползи, защото спестяванията в банка носят лихва, а парите в брой не носят никаква доходност. В България няма голямо увеличение и на електронните разплащания. Например в Чехия, Полша, Унгария, повече хора използват карти, вместо да носят пари в брой в себе си.”

Жилищното богатство на българите се изчислява на 138 млрд. лв. От 2008 г. насам жилищата се обезцениха с около 40 процента, което понижи и жилищното богатство на домакинствата. От всички страни в ЕС, България е втора след Ирландия с най-голям спад на цените след имотния балон. Напоследък хората предпочитат, или са принудени, да купуват жилище с лични спестявания и по-малко да разчитат на кредити от банка, заради затегнатото кредитиране.

Малко или много е богатството на българите в „Клуба на богатите”?

„Голяма част от разликата идва не толкова от жилищното, колкото от финансовото богатство, защото хората в България имат прекалено малко спестявания – уточнява Красен Йотов. – Освен това, в развитите европейски страни има много повече инвестиции в пенсионни фондове, например в Холандия и Германия. Това е около половината от богатството им, а в България те са около 10 процента. Българите влагат много повече спестяванията си в банка. Освен това, в България изключително малко се инвестира в акции.”

Къде сме ние сред новите страни-членки?

С румънците почти няма разлика в размера на финансовото богатство, но имаме четири пъти по-малко от Чехия и Полша.

„Това се обяснява с разликите в доходите и оттам идва по-малката възможност на българите да спестяват и да трупат значителни финансови активи – обяснява Краен Йотов. – Дори разликите между БВП на човек от населението са по-малки, отколкото тези в богатството. Друг важен фактор е, че в България натрупването на финансово богатство започва едва в началото на новия век. Освен това, другите страни, с изключение на Румъния, не са имали такава хиперинфлация, каквато имаше в България. Много хора загубиха личните си спестявания, което оказа влияние върху финансовото им богатство.”

Що се отнася до жилищното богатство, България изостава от другите източноевропейски страни, но разликите идват основно от цените на жилищата. Защото у нас те са с 20-30 процента по-евтини.

„Може би единственото положително е, че в сравнение със Западна Европа в България повечето хора имат свои жилища – добавя Красен Йотов. – Всъщност, по-голямата част от жилищното богатство е собственост на българите, а по-малко е финансирано с ипотечни кредити. Например в Германия едва около 40 процента от населението има собствени жилища, което наистина е доста голяма разлика.”

Още от категорията

Газовият танкер

Първият от 7-те американски танкери с газ пристига през октомври

Изпълнителното бюро на партия ГЕРБ в неделя обсъди газовата криза в България, каза пред bTV депутатът Делян Добрев. "Решението е да започне незабавен търг за доставка на неруски газ по дългосрочен договор, който ще е поне с 30% по-евтин. Трябва и..

публикувано на 31.07.22 в 11:28

Производител на фарове разширява базата си в Пловдив

Турска фирма, производител на фарове за някои от най-известните световни автомобилни марки, инвестира 10 милиона евро в нов, втори свой завод в Пловдив. 4 милиона от сумата са отделени за закупуването на машините в него. Новата производствена площ,..

публикувано на 30.07.22 в 10:05

Въпреки политическата криза бизнес климатът остава стабилен

През юли 2022 г. стопанската конюнктура в страната се стабилизира. Мениджърите във всички сфери продължават да очакват нарастване на цените през идните 3 месеца , показва последното проучване на Националния статистически институт за бизнес климата..

публикувано на 28.07.22 в 12:07