Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флейтистката Мила Павлова и нейните музикални послания

БНР Новини
Снимка: личен архив


Нежна, усмихната и сърдечна, Мила Павлова е човек, който буди симпатии още от пръв поглед. А когато засвири – пленява публиката. Тя е флейтист, отдаден на музиката. Не помни точния момент, в който се е влюбила в инструмента си, но е сигурна, че няма нищо случайно. И така върви успешно по своя професионален път.

Завършва НМУ „Л. Пипков” и НМА „П. Владигеров”, София. Носител е на редица отличия, сред които две Първи награди от конкурса по камерна музика „Златната Диана”, Първа награда от конкурса „Светослав Обретенов”, Златен медал от Международния конкурс в Неерпелт, Белгия през 1989г. и др. Специализирала е в Париж при известния френски флейтист Лойк Пулен и при прочутия Ален Марион. Наред със солистичните си изяви Мила е и изявен камерен изпълнител, дългогодишен член на атрактивния квинтет „Пилекадоне”. Тя е и артист-оркестрант в Симфоничния оркестър на Класик ФМ радио.

Мила Павлова е основател и главен артистичен двигател на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Форумът, превърнал се в дългоочаквано събитие в културния ни афиш, е носител на наградата „Музикален проект на годината” в класацията на БНР. Самата Мила печели „Музикален мениджър на годината” в същата престижна класация.

Тя признава, че любовта й към камерната музика датира още от ученическите й години. Ние ще ви представим резултата от нея – албумът „Послания”, събрал творби на български композитори, част от които са посветени на флейтистката и писани специално за нея.

„Дискът „Послания” или „Меssages” е нещо много лично за мен – разказва Мила. – Той е залегнал дълбоко в сърцето ми. Всяко едно от произведенията е свързано със силни чувства и спомени. С авторите на творбите, с изключение на Лазар Николов, се познавах лично. Заедно сме работили върху пиесите, част от тях са световни премиери, осъществени от мен на концертния подиум. Други за първи път звучат със състава, за който са написани. Например „Контрасти за флейта и туба” от Марин Големинов – един от най-големите български композитори. Това произведение е писано за флейта и туба, но поради невероятната си трудност, особено за тубата, не беше изпълнявано в оригиналния си вариант. Нашият прекрасен тубист Николай Темисков се нае с това голямо предизвикателство. „Напеви” I и II от Станислава Стойчева са писани за мен и за соло-валдхорниста на СО на БНР Ясен Теодосиев. В записа участва и чудесният Стоян Павлов (тъпан). Освен талантлив композитор Станислава е прекрасна пианистка и оперна певица, пее добре и джаз. Беше солистка на Мюнхенската опера, преди да направи собствено вокално студио в Мюнхен. Когато пишеше двата напева, ние си комуникирахме по скайп, обсъждахме възможностите на отделните инструменти, тя изсвирваше всичко на пианото... Тази творба е плод на едно приятелство.”

В диска „Послания” са включени и „Charms” за соло флейта от Любомир Денев, както и Соната за флейта и чембало от Велислав Заимов, в която партньор на Мила е Цветелина Панайотова. Соната за флейта и пиано от Лазар Николов е съвместно изпълнение с изтъкнатия пианист проф.Димо Димов. „Благодарна съм на всички мои колеги и приятели, с които музицирам – хубави и стойностни неща се правят в екип” – казва Мила Павлова. Всяка една от творбите, намерили място в проекта, има своята интересна история:

„Flautas Grecas” за флейта, пиколо и електроника е от Александър Кандов – един голям български композитор, който от години живее и твори в Мадрид. Творбата е съставена от миниатюри, които той е отделил, докато е пишел музика за филм по сценарий на Луис Алкуриса (работил в екипа на великия режисьор Луис Бунюел). След това ги е дообработил, изпрати ми ги, докато бях на турне в Италия и бях толкова заинтригувана, че още там започнах да ги разучавам. Невероятно трудни са, в тях „партньорът” е електроника, но всъщност всичко е изписано и трябва да съвпада абсолютно точно. За първи път ги изпълних на концерта по повод неговата 60-годишнина, след което ги записах за диск. Те също са посветени на мен.” – казва Мила Павлова.

Последният трак от музикалните послания на Мила Павлова е оригиналната творба, със заглавие „Message”. Флейтистката разказва: „Произведението на Юлия Ценова също е писано специално за мен и моите колеги по един хубав повод. Заедно с Росен Идеалов (кларинет), Валентин Тошев (виола) и Цветелина Панайотова (пиано) бяхме поканени да участваме в „SIMIN” – Букурещ – един от най-реномираните фестивали за нова музика. Така се получи състав от флейта, кларинет, виола и пиано, за какъвто рядко се пише. По това време Юлия Ценова беше в Холандия, помолихме я да напише произведение за нас и след известно време тя ни отговори, че е готово и ще се нарича „Меssage”. Чрез името тя правеше асоциация с sms-ите, с които си комуникирахме. Вследствие на тях се появи творбата, но Юлия влагаше и много дълбок смисъл – самата тя е един изключително духовен човек и блестящ композитор, напуснал ни, за съжаление твърде рано.”

Наскоро Мила Павлова направи записи в БНР.

„Четири песни за флейта и сопран по Хайку” от Димитър Тъпков са голямо постижение, мое лично и на певицата Росица Панайотова – споделя тя. – Другото произведение, което наскоро записах заедно вадхорниста Ясен Теодосиев, е от акад. Васил Казанджиев. Изключително интересно е в инструментално отношение, от висша трудност и сме безкрайно благодарни на акад.Казанджиев, че го създаде и посвети на нас. В момента имам много проекти с духов квинтет „Пилекадоне”, концерти в Лондон, София, Пловдив… Предстои и пролетното издание на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” с една изключителна програма. Заредена съм с положителна енергия.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15