Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: „Добрините не идват сами, за тях трябва да се работи“

БНР Новини
Снимка: БТА

„Добрините не идват сами, за тях трябва да се работи. Трябва да работим всички, за да върнем страната по пътя на икономическия растеж, за да живеем в по-добра държава“. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на националния форум „Правителство-бизнес“, в който взеха участие над 700 представители на бизнес организации и предприемачи. Основните послания на министър-председателя бяха, че валутният борд в страната няма да се пипа, размерът на данъците ще се запази, а пари от бюджета няма да се харчат за национализиране на фалирали предприятия.

Премиерът направи широка ретроспекция на свършеното от кабинета през последните месеци и очерта основните приоритети. Според Пламен Орешарски България вероятно ще бъде в първата петица на страните в Европа по нисък бюджетен дефицит за 2013 г. Кабинетът ще съсредоточи усилията си в инфраструктурата, в по-активната роля на държавата в борбата срещу монополите и в защита на конкуренцията. По повод „горещата“ тема за ЕС и България – реиндустриализацията, премиерът категорично заяви, че нито лев от бюджетните средства няма да отиде за реанимиране на фалирали частни предприятия. Поводът са обвиненията  към кабинета, че национализира закъсали частни компании. „Говорим за насърчаване на частни инвестиции в индустриални предприятия“, допълни Пламен Орешарски. Той обясни, че чужди инвеститори проявяват интерес да започнат производства с нови технологии, като използват имената на фалирали бивши индустриални гиганти.

„Една от ревизиите на икономическото развитие, която светът и Европа направи, е, че фокусирането само върху услугите не създава устойчив растеж – каза по време на форума Пламен Орешарски. – Затова една от целите в програмата „Европа 2020“ е реиндустриализация на европейските икономики. И не на последно място, стабилна макроикономическа среда и фискална консолидация – тема, в която България има постижения от края на миналия век. Малко европейски страни могат да повторят същото“.

Премиерът отново повдигна темата за забавянето на електронното правителство. „Ситуацията е трагична – коментира той. – Министерства и ведомства са пълни с хардуер, но нямат софтуер, с който да си говорят“. Една от интересуващите бизнеса тема бе за валутния борд у нас. Той ще се запази до влизането на България в еврозоната, увериха премиерът Пламен Орешарски и финансист № 1 Петър Чобанов. „Опитът ни от последните 15 години показва, че фиксираните курсове в една малка и силно отворена икономика имат далеч по-големи преимущества", аргументира се Пламен Орешарски. Ниските данъци  у нас ще се запазят. Защото в условията на силна конкуренция за инвестиции, особено между страните от региона, „ниските данъци са съществено наше преимущество, от което не можем да се лишим“. Подготвя се нов план за привличане на чужди инвестиции. Българската банкова система продължава да е стабилна. „Тя е по-добре от редица европейски страни, които не издържаха на кризата“, заяви Орешарски. Има ръст и при изпълнението на европейските проекти. Изплатените средства от европейските фондове от май м. г. до януари т. г. са близо 2 млрд. евро. В областта на енергетиката кабинетът предвижда през тази година ускоряване строителството на газопровода „Южен поток“. Износът продължава да бъде „златната кокошка“ на българската икономика.

„Един от сериозните проблеми на българския износ, обаче, е това, че нашите производства са сравнително малки и разпокъсани – заяви вицепремиерът Даниела Бобева. –  За големите пазари на Китай и Русия е необходимо да обединим производителите с цел излизане на пазарите на трети страни. Обединението е неминуемо условие за разширяване на българския износ в областите, в които ние сме конкурентоспособни“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25