Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група „Soundprophet”: Някои неща струват повече от изречените думи

Снимка: личен архив

Звукопророците разказват притчи от сцената. Натъртват с дрезгав глас поуката на края на песента. Сеят поклонници из България облечени в джинси, една тениска и любов. Кои са те? „Soundprophet” започва мисията си през 2010г., когато Митко Пешев (китара) и Пенко Скумов (вокал) се запознават с идеята да създадат банда за авторска музика. По-късно се присъединяват и останалите членове – Димитър Граматиков на баскитара и Николай Иванов на барабани. Синергията се случва още на първата им репетиция заедно и четиримата музиканти тръгват смело напред.

Публиката и феновете се „покръстват” за първи път в края на ноември 2011 г., когато пророците „Soundprophet” откриват 26-то издание на фестивала „Сиатъл Найт”. Ежегодният трибют на бандите от северните Щати събира различни български групи в разнообразни клубове в София, за да се отдаде почит на имена като „Soundgarden”, „Pearl Jam”, ”Alice in Chains” и  ”Nirvana”. „Soundprophet” и тежкият вокал, който се лее от сцената пораждат озадачени и впечатлени погледи и въпроси коя е тази група и от къде се е появила. Свирят и  първите си авторски парчета. Китаристът Митко Пешев споделя: “На мен ми е било мечта да свиря на „Сиатъл найт”. Много се радвам, че ни поканиха, явно сме го и заслужили, колкото и нескромно да звучи. Преди време аз съм идвал от провинцията в София специално за тези концерти, бях фен, а сега съм и участник. Два пъти сме свирили на това събитие. Наистина всички имаме симпатии към групите от северните Щати. Те бяха в основата на нашето събиране, но ние не си слагаме етикети. А като имаме, обичаме да си ги махаме – като с новите обувки – винаги си сваляш етикетите.”

На въпроса: защо гръндж, музикантите от „Soundprophet”  отговарят: „Какво е гръндж? Май никой не е посочил на сто процента какво е чисто музикално. Като стил свирим алтърнатив, гръндж, рок, поп, метал, пънк, всичко. Журналистът Краси Москов определи музиката ни като китарен рок. Но ние не се ограничаваме и обичаме да експериментираме. В песните ни не се редуват, както е типично, куплет-припев-куплет-припев. Някои откриват в  композициите ни елементи от стария рок, други намират модерната рок-метал музика. Успяваме да дадем на всеки един по нещичко. Обикновено една наша песен се ражда спонтанно. Без да знаем предварително как точно ще звучи, всеки от групата участва и после нямаме търпение да чуем крайния резултат. Вече три години сме заедно, интересни сме си един на друг, а това е най-важното, защото сме се събрали да свирим музика първо за наше удоволствие.” - казват момчетата от група „Soundprophet”.

Песните на бандата са на английски език. “Това е езикът на рок музиката.” – лаконично обясняват музикантите от „Soundprophet”. А що се отнася до оригиналната им визия и звучене казат: “Ние сме истински – тoва е първото. Излизаме да свирим по джинси и тениска. Е, ако ни дадат награда ще облечем костюми.” Звукопророците представиха своя първи албум в столичен клуб пред приятели, фенове и възгласи „още”. Някой неща обаче струват повече от изречените думи – затова ние вярваме в благословията на „Soundprophet”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Напред" – рок завръщането на Тома Здравков

След редица интересни изживявания в различни жанрове и на различни сцени, беше въпрос на време Тома Здравков да се завърне към суровото рок звучене с нова песен. И както говори заглавието ѝ – "Напред" – натрупал разнообразен опит, Тома продължава..

публикувано на 12.03.24 в 10:15

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25