Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опознай Сатовча

БНР Новини
Снимка: satovcha.net

Разположено в котловина, сгушена в склоновете на Родопа планина, село Сатовча е привлекателно за туризъм сред природата във всички сезони на годината. Намира се на 28 км североизточно от град Гоце Делчев. Свидетелство, че животът в този райски кът от природата не замира са четирите гимназии с по над 500 ученици. Земеделието продължава да е един от основните поминъци на хората тук, като цели семейства се препитават с производството на тютюн и картофи. Наред с това селото и околностите му предлагат приятни изненади за любителите на селския и екологичния туризъм.

Снимка: БТА
Голямо природно богатство в района са величествените иглолистни и смесени гори. Част от тях се разпростират в резервата „Конски дол” и в защитената местност „Манастирище”, които са подходящи за пешеходни турове през топлите месеци на годината. В околностите на Сатовча не липсват и исторически забележителности. От тях не можем да не споменем античните селища и тракийските некрополи, дали ценни експонати на Националния исторически музей, свързани с бита и културата на хората, столетия преди новата ера. От римско време пък датират осемте много добре запазени каменни моста около селото. Има сведения, че през 1207 г. по един от тях е превозено тялото на цар Калоян – един от най-великите български владетели, на път от Солун към старопрестолния град Велико Търново.

Снимка: satovcha.bgСело Сатовча си има свой фаворит сред природните и историческите забележителности. Това е скална арка, която от незапомнени времена носи прозвището „Провирачката”. Намира се в землището на Сатовча и с нея общината се надява да бъде включена в кампанията на Българския туристически съюз „100-те природни феномена на България”. Сатовчани казват, че „Провирачката” заслужава внимание, заради своята чудодейна сила. Според преданието това място е свято, защото тук открай време идват хора да се лекуват от всякакви болести. Болният се провира през отвора на скалата, после съблича старите си дрехи и си тръгва с нови. Вярва се, че заедно със старите дрехи човек изоставя тук своето страдание, после хвърля камък зад гърба си и си пожелава никога повече да не се връща на това място с нова болест и молитва за изцеление.

Снимка: satovcha.net
Чудесни условия за почивка ще откриете в двата местни хотела, както и в туристическата база, разположена в местността Плетенски чарк. Най-голямата ценност на община Сатовча обаче са хората. Сатовчани са непринудени, дружелюбни и гостоприемни, типични жители на Родопите. Трудът ги прави силни, а културните им традиции им дават мотивация да пазят и обичат своя роден край. Кмет на Сатовча вече трети мандат е д-р Арбен Мименов. Самият той много се гордее с хората в общината и най-вече с младите. Казва, че всяка нова учебна година оттам тръгват много студенти към университетите. Общината им помага с каквото може, а кметът лично се среща със завършилите гимназия в Сатовча.

Снимка: БГНЕС
„Всичко това е нужно за бъдещето на един млад човек” – казва д-р Мименов. „Даваме им информация и сме на разположение. Прави впечатление и това, че селото е подредено, почистено и поддържано, но все още не е такова, каквото искаме да бъде. Амбицията ни е голяма. Отскоро започна реализацията на проект по селските райони, който е за повече от 12 млн. евро. С него ще се промени изцяло инфраструктурата около селото, пътища, водопроводи, канализации, така че да сме по-атрактивни за туристите, които отсядат при нас. Нашата община е най-красивата в България! Ако тръгнете в посока към град Доспат ще видите единствената естествена брезова гора в страната ни. Гордеем се с тази природна даденост. Освен това жителите в нашия край не спират да изграждат нови и нови кътове за отдих и пикник сред природата край многобройните ни чешми с изворна вода. И никой не посяга на изграденото. Нещо повече – в беседките, където често ходим на пикник в слънчеви дни, винаги ще намерите оставени сол, дърва за огрев и дори съдове за приготвяне на храна. Радваме се като виждаме, че тези кътове са постоянно заети, особено през лятото. Научиха ги туристите. Идват цели семейства с колите си и остават с дни на палатка, близо до водата и красотата на Родопа планина.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10