Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой, къде и какво каза за българската икономика

Снимка: архив

Две жени влязоха в класацията Топ 25 на най-богатите българи за 2013 г. За първи път у нас има сделка за голф игрище – купува го китайски милиардер. Оказа се, че кризата не е стопила средната класа у нас, а сивата икономика е укрила от данъчните за четири години над 12 млрд. лв. Може би това е една от причините България да се превърне в най-силния пазар за коли втора употреба на Балканите. Агенти под прикритие влизат в търговските ни вериги заради хранителните продукти. Това са част от темите на днешния икономически преглед.

България няма да приеме искането на ЕС за 40-процентно намаление на въглеродните емисии, заяви икономическият министър Драгомир Стойнев. Така предприятията ще отидат в държави извън ЕС – там ще откриват работни места и ще плащат данъци. Министър Стойнев не е съгласен и с изискването за ВЕИ. „Не трябва ЕС да казва, колко ВЕИ да има една страна. Бумът от последните години не трябва да се повтаря”, категоричен е икономическият министър. В същото време той е доволен от постигнатото споразумение с Азербайджан за доставка на три пъти повече газ за България. Баку проявява интерес и към разширяването на българската газопреносна мрежа, защото битовата газификация у нас е едва 3 процента. Българският бизнес пък ще има шанса да влезе на азерските пазари. Това допълнително ще стимулира компаниите да излязат „на светло”. Защото за четири години сивата икономика у нас е укрила повече от 12 млрд. лв. – това са пари, за които не са платени данъци. Данните са на Българската стопанска камара, която е изчислила, че скритата икономика у нас нараства с повече от три процента годишно.

И докато статистиката отчита увеличение на минималната работна заплата през последните четири години с 61 процента, то българите вече не посягат към големите кредити, както беше по времето на „златния дъжд” в икономиката ни. Защото за м.г. три четвърти от заемите на домакинствата са били до 5000 лв. Вярно е, че кризата удря най-тежко средната класа. В същото време, обаче, спестяванията й в България за м.г. са 540 млн. лв., което е 24 процента от всички депозити у нас. Общите спестявания на българите продължават да бият собствените си рекорди и достигнаха 37,6 млрд. лв.

Данъчните също генерираха новина – в Топ 25 на най-богатите българи за м.г. влизат и две жени – на 11-а и 15-а позиция с доходи над един млн. лв. Класацията се води от столичен бизнесмен на 45 г. с годишен доход от 4 млн. лв. В същото време в България влизат и чужди богати бизнесмени. Китайски милиардер купува наше голф игрище – комплекса „Света София”, близо до столицата. Това е първата голяма сделка в голфа у нас. Засега не се знае колко ще струва продажбата, но милиардерът от Хонконг има намерение да изгради огромен спортен комплекс заради минералната вода в района.

Бизнесът с автомобили втора ръка отново взе глътка въздух. Сделките не само тръгнаха нагоре, но България се превърна и в център на търговията със стари автомобили на Балканите. Купувачи от Сърбия, Македония, Албания, руските републики идват у нас за покупка на кола втора ръка. Най-активни са македонците, които броят по 5000 лв. за стар автомобил. Гърците търсят малолитражни коли, а от руските републики предпочитат по-мощните возила. Напоследък интерес има и от Молдова.

След започналата война между търговските вериги и контролните органи, инспекторите решиха да ползват западния опит и да пуснат т.нар. „тайни агенти”. Те ще се „маскират” като клиенти, за да проследят качеството на работа в дадена фирма. Скритите инспектори ще разчитат основно на изненадващия ефект от контролната им дейност за стоки с неясен произход или срок на годност, както и с етикети само на чужди езици – например тайландски.

Националната електрическа компания отново стана обект на критики. Този път от страна на международната агенция Standard & Poor's, която намали кредитния й рейтинг заради дългове. Перспективата пред държавната енергийна компания остава негативна, заради задължения от 2.5 млрд. лв.

Добри новини идват от авиопревозвачите и инвеститорите. Българският авиопазар е нараснал с 4 процента през 2013 г., като трите ни летища в София, Варна и Бургас, с международни и чартърни полети, са превозили близо 7 млн. пътници – колкото е населението на България. Тези дни стана ясно, че едни от най-големите германски компании ще инвестират в различни сфери у нас, като основният интерес е към пристанищата и подземните ни богатства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съгласувани са проектите за трансгранично сътрудничество по програмата Interreg

Бордът на Стратегическия съвет за трансгранично сътрудничество по програма Interreg България – Сърбия 2021-2027 одобри списък с 9 проекта и 3 резервни проектни идеи за изпълнение. Четвъртото заседание на съвета се проведе в Монтана. Съпредседатели бяха..

публикувано на 04.04.24 в 09:26

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09