Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От какво се страхуват българите в Украйна

БНР Новини
Българите в Украйна, както и представителите на другите етнически общности, най-много се страхуват от продължаване на противопоставянето и искат мир в страната си.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Да не започнат военни действия, което означава разкъсване на държавата”, а също „От политическите манипулации и противопоставянето едни на други”. Думите са на Светлана Драгнева, заместник-председател на Асоциацията на българите в Украйна и на българина депутат във Върховната рада Антон Киссе.

Ситуацията е доста напрегната и сериозна, тя засяга не само българската общност, но и всички граждани в Украйна, каза в интервю за Радио България Светлана Драгнева. Българите там се надяват на благоразумието на политиците и на Великите сили. Защото на всички е ясно, че това е сериозна световна геополитическа война, обобщава Светлана. За нея ставащото на Майдана е социално недоволство, но има намеса и на външни политически сили.

Българската общност, слава Богу, не бе засегната в тези сериозни драматични събития – нямаше жертви. Там, където българите живеят компактно – в Одеска, в Запорожка област, е по-спокойно. Единственото желание на българската общност е да се запази целостта на държавата. Започне ли да се разкъсва Украйна на части, това означава, че българите могат да се окажат в различни държави.

Светлана разказва, че в момента само в Крим ситуацията е по-напрегната, „но не спрямо мирното население”. Въпреки дрънкането на оръжия, българите там не се притесняват. В Бесарабия обаче имат и други страхове.

Започна нещо като мобилизация – обяснява Светлана. – Съставят се списъци на военно задължените мъже до определена възраст. От селата в Бесарабия също ни се обадиха и казаха, че имало разпоредба отпреди няколко дни да се съставят списъци за мобилизация. Но нещата вече се успокоиха. Ако започнат бойни действия, това означава да мобилизират мъжкото население,  означава война, която на никого не е нужна.

В Украйна живеят между 250 и 300 хиляди българи, като те са едни от най-добре организираните общности на сънародниците ни в чужбина. След заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че има опасност от засилен миграционен натиск при въоръжен конфликт, защото българското население в Украйна може да потърси път към България. Йовчев предупреди и за възникване на ксенофобски настроения, което би застрашило българското малцинство. Антон Киссе коментира от своя страна в интервю за Радио България, че е минал по районите и не е чул желание за емиграция в България. Българинът, като си направи полог, иска да си остане на място, метафорично обобщи нагласите на българската общност в Украйна депутатът, който е и председател на Асоциацията на българите в Украйна.

Българският външен министър Кристиан Вигенин се срещна вчера в Киев с изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов. На срещата бе повдигнат и въпросът за правата на българското малцинство в страната. България е предложила да приеме децата на загиналите за ваканцията през лятото. Антон Киссе, присъствал на срещата, е впечатлен от „откритостта и разговора като между стари приятели”, от „доброжелателната и спокойна обстановка”. Предложението на министър Вигенин за почивка на децата на наши курорти, „без разлика, от едната или от другата страна” на барикадите са загинали родителите им, също е имало положително въздействие, коментира Антон Киссе. Днес българската диаспора в Одеса има среща с министър Вигенин по проблемите на българското малцинство.

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе определено чувства подкрепата на България в кризисната ситуация. Много политици, познати, дори обикновени хора ни се обаждат, загрижени за нас – питат как да помогнат. От какво най-много се страхуват българите там?

От днешния ден, от противопоставянето – то трябва да се прекрати, да не се дават излишни човешки жертви. Българите тук се страхуват от кръвопролития – казва Антон Киссе. – В Киев и другите градове информационните нападки на едната и другата страна потискат хората. Едните показват в медиите едно, другите друго. Политическите манипулации все повече отвращават гражданите. Другият проблем е сривът в икономиката. Доларът, еврото, гривната „скачат” надолу-нагоре – има голяма несигурност. Въпреки кризисната ситуация, няма пряка заплаха за българите в Украйна и нарушаване на техните права.


Още от категорията

Близо 14% от случаите с Covid-19

Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 883. Според данните на Единния информационен портал, 13,7 % от направените 6444 тестове са положителни . Хоспитализираните са 535, от които 39 в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнични..

публикувано на 28.09.22 в 08:40

Над една четвърт от трафика в интернет е злонамерен

От целия интернет трафик в страната ни общо 26% е злонамерен бот трафик, генериран от програми, съобщи БТА като цитира данни на Министерството на електронното управление. Според тях 80% от всички докладвани онлайн инциденти са от типа фишинг атаки,..

публикувано на 27.09.22 в 18:37

В сряда спират дъждовете

В сряда минималните температури ще са между 10 и 15°, по Черноморието малко по-високи, в София около 11°. До обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина на страната ще..

публикувано на 27.09.22 в 18:15