Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерата Снежанка има прилика с Леденото царство от приказките

БНР Новини
9
Снимка: imagesfrombulgaria.com

Пещерата Снежанка с право е наречена една от най-красивите пещери в България. Снежнобелият цвят на дребнозърнестите мрамори, прорязани от река Новомахленска преди повече от 3 млн. години, създава това неповторимо природно чудо. Оттам идва името на пещерата, защото в т. нар. „Вълшебна зала”, сред изящните пещерни образувания и езера, очарованото око с лекота различава фигура, наподобяваща приказната героиня Снежанка, балдахина на нейното легло и други детайли от любимата ни приказка.

И всичко това е сътворено от сякаш феерична снежнобяла материя. Така изглежда пещерата Снежанка през погледа на туристите – пещерняци, които с много ентусиазъм са изготвили пътеводителя „100 национални туристически обекта”, издаден от Българския туристически съюз през 2010 година. Оттам разбираме, че Снежанка е една от най-малките пещери в България, но за сметка на това тя е много богата на сталактити, сталагмити и сталактони. Особен чар й придават петте подземни езера, в които могат да се видят дори пещерни бисери. В средата на пещерата има кръгли огнища, останали от хората, живели през ранно-желязната епоха. Около тях са намерени предмети от бита и кости на убити животни. Има различни предположения за това, как е възникнало името на близкия град Пещера. Надделява мнението, че тъкмо пещерата е дала повод да се нарече така това селище, възникнало през IV в. пр. Хр.

Приказната Снежанка, разположена в Родопите, била открита случайно на 3 януари 1961 г. от трима алпинисти. Влезли в нея в ранната сутрин, но очаровани от нейната прелест, я напуснали късно вечерта. Една от залите нарекли „Вълшебна”, защото има сталактити, от които при почукване може да се сътвори мелодия. Съседна зала е известна пък като „Залата на брадите”. От тавана се спускат тъмно кафяви бради. Те не са нищо друго, освен могъщите корени на вековни букови дървета, промъкнали се през пукнатините на мраморните скали на пещерата. Тук могат да се видят едни от най- красивите карстови форми в България, казват спелеолозите, а любителите добавят, че разходката до Снежанка ще ви върне усмивката и доброто настроение. По пътя, а и вътре в пещерата са поставени насочващи табели със закачливи съвети към туристите. На някои пише „Върви по-бавно!”, „Не се предавай!”, „Спри и си почини!”. Пещерата Снежанка е много добре поддържана и стопанисвана от Българския туристически съюз. „За туристите са осигурени не само лесен достъп и осветление, но и подготвени екскурзоводи, които да насочат вниманието им към различни интересни детайли в нея” – казва Венцислав Удев – изпълнителен секретар на БТС и секретар на Националното движение „България – 100 национални туристически обекта”.

„Снежанка е уникална пещера в околностите на град Пещера, стопанисва се от местното туристическо дружество „Купена”. Тя има такива образувания, които трябва да се видят с очи, иначе е невъзможно да бъдат описани. До пещерата не води асфалтов път, тя е отдалечена, до нея има около 30 минути изкачване. Препоръчвам на всеки да я посети, за да види какви форми и красоти е създала природата. В Снежанка остават още много галерии, които не са проучени. Но всеки, който иска да пристъпи прага й ще се ориентира по указателните табели още от град Пещера, които насочват посетителите нагоре в планината, където тя се намира. Там където пътят свършва сме построили голям паркинг, за да се оставят автобусите и туристите да продължат пеша. В града има офис на местното туристическо дружество откъдето подготвени екскурзоводи поемат грижата за туристите при изкачването и влизането в пещерата. В пътеводителя на Стоте национални туристически обекта, всеки може да намери подробна информация и необходимите телефони за връзка, за да си организира посещение на пещерата. За съжаление не всички известни и красиви пещери в България се стопанисват така добре!” – каза в заключение изпълнителният секретар на БТС – Венцислав Удев.

Снимки: imagesfrombulgaria.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Магурата“ е една от най-красивите и загадъчни пещери в Европа

В разгара на туристическия сезон, пещера "Магурата" посреща средно между 1000 и 1500 души на ден. Природната и археологическа забележителност, разположена недалеч от град Белоградчик , е с колосални размери и наподобява подземна катедрала. Туристите..

публикувано на 27.07.23 в 11:11

Аскетичната красота на средновековния храм „Св. Георги Победоносец”

Църквата „Свети Георги Победоносец“ се намира в квартал Колуша − гр. Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение. Проучването и реставрацията на..

публикувано на 06.05.20 в 07:00

На Атанасовден в Чирпанския манастир се стичат богомолци от близо и далеч

Не е нужно да пропътуваме хиляди километри, за да достигнем истински свети места за християните и да пием от чудотворния извор на православната вяра. Българските земи са осеяни със стотици църкви и манастири, въздигнати с вярата и надеждата..

публикувано на 18.01.20 в 08:00