Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Stand by за пазара на имоти у нас заради кризата в Украйна

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Топ инвеститорите в недвижими имоти у нас са руснаци. 90 процента от сделките по Черноморието се реализират с руски купувачи. През последните години близо 350 000 руски граждани са придобили собственост в България. Кризата в Украйна принуди големи руски и украински инвеститори да заемат изчаквателна позиция. Очертават се две тенденции. Обезценяването на рублата ще накара руският бизнес да търси сигурно убежище за парите си, като инвестира в недвижими имоти у нас. От друга страна, през последните седмици брокери регистрират рязък спад на клиентите от Русия и Украйна. Така пазар за десетки милиони евро замръзна в stand by режим в очакване на развитието на конфликта между Москва и Киев.

Руски бизнесмен с проект за апартаментен комплекс по Черноморието е замразил плановете си. Украинска компания, един от най-големите инвеститори у нас, изчаква ситуацията, за да продължи проектите си за изграждане на ваканционни комплекси близо до Бургас и мащабна сграда в София. Експерти коментират, че изтеглянето на капитали от Русия ще продължи и все повече руснаци ще търсят къде да вложат парите си зад граница. Още повече, че акциите на много руски компании паднаха на борсата, уточнява в интервю за Радио България Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

„В ситуации, в които има заплаха за финансовата система, много често хората се обръщат към един добре познат начин за спестяване и сигурност на парите – инвестицията в имоти – продължава Добромир Ганев. – Така че за руските граждани, които имат интерес да придобиват собственост в България, това би подействало като катализатор. От друга страна, евентуални санкции срещу Русия влияят изчаквателно на по-големите инвеститори. Има физически лица, които придобиват собственост по Черноморието, но има и доста големи инвеститори от Русия, които имат интерес за вложения, например в строителството и продажбата на строителния продукт. Така че кризата има нееднозначно влияние. В настоящия момент не се отразява много сериозно на пазара. В същото време някои руснаци ускоряват покупките заради срива на рублата.”

Брокери констатират, че има завишено запитване за недвижими имоти в България от страна на украински граждани. „Украинците са били винаги доста по-малко, но със сигурност има раздвижване”,  уточнява Добромир Ганев. Засега повечето от тях предпочитат да наемат жилище под наем за няколко месеца, докато отшуми кризата. Бургас и близките морски курорти са най-предпочитани от руснаците. Там вече всеки пети е рускоговорящ. „Има искания за създаване на руски училища в Бургас и районите около града, тъй като Южното Черноморие е по-интересно за тях”, допълва Добромир Ганев. Брокери разказват, че наскоро руска дама е купила мезонет в центъра на Бургас за 200 хиляди евро. В Поморие вече има руски квартал - „Малката Москва”, защото там се намира една от най-големите руски диаспори у нас. Само за година 2800 руснаци са си купили къщи там. В района на зимния курорт Банско също доминират руснаци. За къща  в луксозен голф комплекс руските инвеститори броят по 300-400 хиляди евро. Мотивацията на руснаците е и по-различна.

„Руските граждани придобиват собственост по Черноморието за по-дълго пребиваване, за разлика от англичаните, които купуваха само със спекулативна цел – да реализират някаква доходност, някакви печалби – прави разлика между клиентите Добромир Ганев. – Иначе, като профил, има пенсионери, средна класа, държавни служители, млади хора. Търсенията са различни, в някои случаи са с малки бюджети, в други са с по-високи.”

Руснаците купуват имоти и с цел бизнес – това също е отличителна черта. „Една част от тях, пребивавайки по-дълго, развиват и собствен бизнес – дребен, среден, има най-различни случаи”, допълва Добромир Ганев. Както става ясно, руските клиенти са изключително важни за пазара на имоти у нас, особено по Черноморието. По официални данни само за м.г. нови близо 10 хиляди руски граждани са се сдобили с българска собственост, основно в района на Бургас и Варна. Броят им намалява, в сравнение с предходната година, но интересът остава стабилен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05