Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Stand by за пазара на имоти у нас заради кризата в Украйна

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Топ инвеститорите в недвижими имоти у нас са руснаци. 90 процента от сделките по Черноморието се реализират с руски купувачи. През последните години близо 350 000 руски граждани са придобили собственост в България. Кризата в Украйна принуди големи руски и украински инвеститори да заемат изчаквателна позиция. Очертават се две тенденции. Обезценяването на рублата ще накара руският бизнес да търси сигурно убежище за парите си, като инвестира в недвижими имоти у нас. От друга страна, през последните седмици брокери регистрират рязък спад на клиентите от Русия и Украйна. Така пазар за десетки милиони евро замръзна в stand by режим в очакване на развитието на конфликта между Москва и Киев.

Руски бизнесмен с проект за апартаментен комплекс по Черноморието е замразил плановете си. Украинска компания, един от най-големите инвеститори у нас, изчаква ситуацията, за да продължи проектите си за изграждане на ваканционни комплекси близо до Бургас и мащабна сграда в София. Експерти коментират, че изтеглянето на капитали от Русия ще продължи и все повече руснаци ще търсят къде да вложат парите си зад граница. Още повече, че акциите на много руски компании паднаха на борсата, уточнява в интервю за Радио България Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

„В ситуации, в които има заплаха за финансовата система, много често хората се обръщат към един добре познат начин за спестяване и сигурност на парите – инвестицията в имоти – продължава Добромир Ганев. – Така че за руските граждани, които имат интерес да придобиват собственост в България, това би подействало като катализатор. От друга страна, евентуални санкции срещу Русия влияят изчаквателно на по-големите инвеститори. Има физически лица, които придобиват собственост по Черноморието, но има и доста големи инвеститори от Русия, които имат интерес за вложения, например в строителството и продажбата на строителния продукт. Така че кризата има нееднозначно влияние. В настоящия момент не се отразява много сериозно на пазара. В същото време някои руснаци ускоряват покупките заради срива на рублата.”

Брокери констатират, че има завишено запитване за недвижими имоти в България от страна на украински граждани. „Украинците са били винаги доста по-малко, но със сигурност има раздвижване”,  уточнява Добромир Ганев. Засега повечето от тях предпочитат да наемат жилище под наем за няколко месеца, докато отшуми кризата. Бургас и близките морски курорти са най-предпочитани от руснаците. Там вече всеки пети е рускоговорящ. „Има искания за създаване на руски училища в Бургас и районите около града, тъй като Южното Черноморие е по-интересно за тях”, допълва Добромир Ганев. Брокери разказват, че наскоро руска дама е купила мезонет в центъра на Бургас за 200 хиляди евро. В Поморие вече има руски квартал - „Малката Москва”, защото там се намира една от най-големите руски диаспори у нас. Само за година 2800 руснаци са си купили къщи там. В района на зимния курорт Банско също доминират руснаци. За къща  в луксозен голф комплекс руските инвеститори броят по 300-400 хиляди евро. Мотивацията на руснаците е и по-различна.

„Руските граждани придобиват собственост по Черноморието за по-дълго пребиваване, за разлика от англичаните, които купуваха само със спекулативна цел – да реализират някаква доходност, някакви печалби – прави разлика между клиентите Добромир Ганев. – Иначе, като профил, има пенсионери, средна класа, държавни служители, млади хора. Търсенията са различни, в някои случаи са с малки бюджети, в други са с по-високи.”

Руснаците купуват имоти и с цел бизнес – това също е отличителна черта. „Една част от тях, пребивавайки по-дълго, развиват и собствен бизнес – дребен, среден, има най-различни случаи”, допълва Добромир Ганев. Както става ясно, руските клиенти са изключително важни за пазара на имоти у нас, особено по Черноморието. По официални данни само за м.г. нови близо 10 хиляди руски граждани са се сдобили с българска собственост, основно в района на Бургас и Варна. Броят им намалява, в сравнение с предходната година, но интересът остава стабилен.

Още от категорията

 Гълъб Донев

Правителството подготвя търг за газови доставки

Идната седмица правителството ще обяви търг за доставки на втечнен газ, за да бъде осигурено потреблението до края на отоплителния сезон, съобщи премиерът Гълъб Донев преди началото на първото заседанието на служебния кабинет.  В петък..

публикувано на 04.08.22 в 12:00

Кризисен щаб ще търси решения за проблемите в енергетиката

Създаден е междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача да "предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора", да търси сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа. Той ще трябва да предложи механизми за контрол и..

публикувано на 03.08.22 в 19:33

Еврокомисията одобри българската програма за развитие на човешките ресурси

Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 е одобрена от Европейската комисия и е първата в България, която получи "зелена светлина" от Брюксел, съобщи социалното министерство. Бюджетът на програмата е над 1,9 млрд. евро. и те трябва да подкрепят..

публикувано на 03.08.22 в 15:28