Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката за Крим

III част

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всичко, което се очакваше като резултат от референдума на 16 март за присъединяването на Крим към Руската федерация, вече се случи...

Крим почти единодушно прие да излезе от състава на Украйна и да стане част от Руската Федерация.

За да не стане част от Турция?!

Според информация на медиите в южната ни съседка, това би могло да стане по силата на документ, който Екатерина Велика е подписала с Османската империя през 1783 г. Руската императрица е сключила мирен договор с Османската империя, съгласно който Кримският полуостров влиза в състава на Русия. В договора има клауза, според която полуостровът не може да бъде независим. Иначе Крим следва да се върне на Османската империя.

Да, но и двете държави вече не съществуват!

Малко преди Референдума депутатът от Германския Бундестаг Грегор Гизи „нападна” Ангела Меркел с думите: „Мен ме удивлява, че Вие говорите, че подобен референдум противоречи на конституцията (на Украйна). Определете се, кога тя действа и кога – не. При оставката на президента тя не действа, а при референдума тя отново е действителна. Поддържате ли Конституцията изцяло или само някои нейни части? Г-жо Меркел, вицепремиерът, министърът на отбраната, министърът на селското стопанство, министърът на околната среда, генералният прокурор (на Украйна) - са фашисти. Председателят на Съвета за безопастност е основател на фашистката партия „Свобода”. Фашистите заеха важни постове в правителството на Украйна и доминират в силовите структури. Никога фашистите доброволно не са давали властта. На тях им се е отдавало да я завземат с една част от нея. И Германия трябва да посочва това, опирайки се на собствената си история...”

И като ви разказвам за Крим, се сещам, че Върховната Рада се позова на Декларацията за независимостта на Косово. Този факт, от своя страна, ме подсети за едно любопитно съвпадение, свързано с Албания и Украйна. По времето на Втората световна война се сформират две SS-дивизии - 21-а Вафен планинска дивизия от SS „Скендербег“ (1-а албанска) (на немски: 21. Waffen-Gebirgs-Division der SS „Skanderbeg“ (albanische Nr. 1)) и Дивизия от SS "Галиция" (на украински -Диви́зия СС «Галичина́»).

21-а планинска дивизия е съставена главно от албанци мюсюлмани с немски офицерски състав, като нейна основа става организацията Бали Комбътар. През лятото на 1944 година ѝ е възложена охраната на хромовите мини в Косово, където е подложена на силен натиск от страна на партизаните и голяма част от личния ѝ състав дезертира. През ноември същата година е присъединена към 7-а SS доброволческа планинска дивизия „Принц Ойген“. А SS дивизия "Галичина" е формация, съставена от украински доброволци по време на Втората световна война. Едно от поделенията на Вафен SS на нацистка Германия по-късно е официално включено в подчинените на Украинската национална армия към Украинския национален комитет…

Ето и друго мнение часове след приключилия референдум. Двама бивши външни министри - Соломон Паси и Надежда Нейнски, коментираха в "Дневен ред" по ТВ7 бъдещето след спорното допитване до народа на Крим: „Историята показва, че когато не се отговори по подобаващ начин на една агресия, тя ескалира. Това е исторически факт, така е било в миналото, така е било, когато Западът е дал судетските немци на Хитлер. Така е било, когато е премълчал аншлуса на Австрия, казвайки си „ок” - това е последното нещо, което той ще направи. Не, това не е последното, това винаги е поредното...”, след което ексвъншният ни министър от правителството на Сакскобургготски, Соломон Паси, споменава за аншлус на Източна Украйна, Молдова, Южните Курили и Северния полюс.

А бившият ни външен министър от правителството на Иван Костов, Надежда Нейнски, пък заяви: „Ако говорим за конкретика – Русия в момента анексира Крим. Това е абсолютно неприемливо от международна гледна точка. Колкото до „Южен поток” аз винаги съм казвала, че подписването от страна на България на „Южен поток” е по същество съучастие в опита да бъде  изолирана Украйна, защото „Южен поток” диверсифицира пътя, по който минава газът, а не източника...”

Изострянето на ситуацията в Крим влияе и на курортния сезон. Заплахата от есклация на конфликта не стимулира туризма, чиито приходи са 15% от бюджета на автономията. „Курортният ни сезон ще бъде сринат” – констатира депутатът от Върховната Рада на Крим Леонид Пилунский. За миналата година Крим са посетили 5,8 млн туристи. Почиващите на полуострова украинци представляват 69%, а гражданите на Руската федерация – 25%. При това в последно време количеството на плажуващите в Крим се снижава. По обективни причини Крим не може да се конкурира с Турция заради краткия летен сезон. А за развитието на друг вид туризъм се изискват значителни капиталовложения и време.

Между другото, на 16 март започна и референдум в италианската област Венето, жителите на която решават дали да се отделят от Италия или – не. И да образуват нова суверенна република.

Гласуването е посветено на отделянето на Венеция и цялата област Венето от останалата част на Италия. Целта е да се възстанови статуса на суверенна държава с хилядолетна история.

„Светлейшата” република Венеция е била независима търговска република в продължение на стотици години, докато последният дож (държавен глава) не бил детрониран от Наполеон през 1797 г. В периода си на разцвет тя е имала многобройни колонии на Средиземноморието и извън него. Именно там в неделя започна референдум, който ще завърши на 21март (петък).

Отдавна жителите на северните региони на Италия изразяват недоволството си от политиката на Рим, заради която доходите им изтичат на юг и в повечето случаи потъват в пясъка. Чуват се гласове, че венецианците искат да се освободят не само от Италия, а и от еврото, Евросъюза и НАТО.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените..

публикувано на 08.04.24 в 14:11