Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Цветкова – за важните срещи, вдъхновението и Академията на Борис Христов в Рим

Снимка: Личен архив
Миланската Скала, оперните театри в Берлин, Мюнхен, Дрезден, Париж, Виена, Рио де Жанейро, Брюксел, Ню Йорк, Детройт, Токио – това са само част от престижните сцени, записани в биографията на Мариана Цветкова. В репертоара й са водещи роли от произведения на Верди, Пучини, Вагнер, Рихард Щраус и др. Определя себе си като музикант, артист, почитател на всички изкуства. „Ако не бях оперна певица, щях да съм художник. Мечтая да имам четка и статив и да се отдам на рисуването. Но това ще стане, след като се разделя със сцената“ – споделя тя.

Сред учителите й е големият бас Борис Христов. При него Мариана се обучава през 90-те – в Българската академия за изкуство и култура в Рим, създадена  от великия ни сънародник. Спомените за него са живи. И до днес те са истински извор на вдъхновение, вяра и оптимизъм.

„Учила съм се от гнева му, от неговата упоритост. Голяма личност. Велик човек... Честен и открит в професионалните си отношения… Имаме много успели български певци по света, но само той създаде академия за българи… Учеше ни как да работим с думите, как да изразяваме личното си отношение, интерпретацията беше на първо място. С примера си ни показа как да бъдем достойни българи, да живеем с хубавите моменти от историята на нашия народ… “




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45