Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Мичо Димитров провежда международен майсторски клас в Пловдив

Снимка: личен архив

Именитият цигулар Мичо Димитров дава възможност на млади таланти да почерпят от знанията му на майсторски клас в град Пловдив (26-29 март). Музикантът сам избира пътя, по който да тръгне още в невръстна възраст. „За първи път видях цигулка на витрината на един мaгaзин. Бях на пет години и се влюбих от пръв поглед. Веднага пожелах да свиря” – спомня си Мичо Димитров. Едва 10-годишен печели I награда на Международния конкурс „Ярослав Коциан” в Чехословакия. Завършва Национална музикална академия „Панчо Владигеров” в класа на проф. Боян Лечев. По-късно прави специализация при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол Скуул” в Лондон. След завръщането си в родината, Мичо Димитров е назначен за концертмайстор на Пловдивската филхармония. Повече от четвърт век цигуларят, който има професорско звание, живее в Холандия. Дълги години е бил един от тримата концертмайстори в радиофилхармоничния оркестър в град Хилверсум. В периода 2010-2012 г. е преподавател в университета „Фолкванг” в град Есен, Германия. Често организира майсторски класове в София и Пловдив. Тази година домакин на събитието в „града под тепетата” е културен център „Тракарт”. До момента участниците са петима – трима души от Пловдив, студент от НМА „Панчо Владигеров” – София и ученичка от музикалната гимназия във Варна, която се подготвя за конкурса „Светослав Обретенов” в Провадия. Проф. Мичо Димитров припомни, че миналата седмица е имал майсторски клас в музея „Земята и хората” в столицата. „Имах удоволствието да работя с дванадесет прекрасни лауреати на национални и международни конкурси. Очаквам всеки момент част от тях тук, в Пловдив. Лятото ще проведа още два курса за цигулари – в Разлог и резиденцията на големия български учен проф. Минко Балкански в село Оряховица” – разказа Мичо Димитров.

Още от категорията

Васко Василев свири Вивалди под върховете на Пирин

Въпреки пандемията, Васко Василев дойде от Валенсия до България, за да свири под върховете на Пирин „Зима” от „Годишните времена” на Вивалди , пр едаде БТА.  Изпълнението е по повод Световната купа в гигантския слалом за мъже на 27 и 28 февруари и..

публикувано на 26.02.21 в 20:06

Пианистката Дора Делийска ще изпълни българска музика по телевизия ARTE

На 26 февруари, от 20 ч. българско време, Дора Делийска ще участва в епизод на предаването Europe@Home на телевизия ARTE – европейски телевизионен канал за култура. Идеята на тази поредица е в 27 вечери да бъдат представени 27-те държави-членки..

публикувано на 25.02.21 в 18:12

Диригентът Саша Гьотцел представя виенска музика със Софийската филхармония

В предстоящия концерт на Софийската филхармония /25.02/ ще чуем произведения от австрийски композитори, представители на различни епохи - Концерт за пиано и оркестър № 17 в сол мажор от Моцарт и Симфониета за камерен оркестър, оп. 23 от Александър..

публикувано на 23.02.21 в 10:41