Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Танцова работилница Илиев” – девето издание

БНР Новини

Нашето изкуство е щастие и емоция, младите български танцьори трябва да показват радостта от танца, да бъдат по-уверени и да осъществяват мечтите си – хореографът Петър Илиев. В първия ден на пролетната си ваканция около 120 ученици от България и съседните държави започват активна работа в създадената от него „Танцова работилница Илиев”.

Снимка

Класически балет стил Баланчин (за разлика от изучавания у нас стил Ваганова), модерен танц, хип-хоп, характерен танц – това са стиловете, които ще преподават утвърдени хореографи от САЩ и Германия. На шести април е заключителният концерт. Ще бъдат определени и стипендиантите за тази година. Младите танцьори, спечелили най-високите отзиви на специалистите, ще имат възможност да се обучават в престижни танцови центрове в САЩ. Организатор е фондация „Танцово изкуство – Илиев“, създадена през 2008 г.


СнимкаЗапочнал кариерата си като солист на Националния ансамбъл „Филип Кутев”, повече от двадесет години Петър живее в САЩ. Получил е образованието си у нас и отвъд океана – в Държавния танцов институт – Ню Йорк. Работил е на няколко места в Щатите, бил е артистичен директор на „Уестуинд” – един от първите ансамбли в САЩ, чиято мисия е запознаването на американската публика с богатството на етническия танц. Преподава в училищата към „Пасифик нортуест балет” и „Балет Чикаго”. На 31 март се открива деветото издание на работилницата в България. През годините нейни стипендианти са били немалък брой талантливи млади българи. Андрея Андонова, ученичка в Националното училище за танцово изкуство, печели наградата през 2013 г. В интервюто с нея и г-н Илиев ще научите повече за предстоящото събитие, за историята на фондацията и перспективите, които тя осигурява за участниците в работилницата. А младата балерина споделя впечатленията си от интензивните занимания в „Пасифик нортуест балет”.

Снимки: личен архивПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15

"Земята на розите" – филм за надеждата, че можем да сме по-добри и приемащи хората с увреждания

Данни от преброяването на населението у нас, проведено през 2021 година, сочат, че в страната живеят 654 547 лица, които имат призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане. От тях 22 248 са деца, а 632 299 са лицата на възраст 16 и..

публикувано на 09.07.24 в 07:05
Служебният министър Найден Тодоров

Работещите в културата не създават вкуса на обществото, каза министър Тодоров

"По един уникален начин е намерено, как всеки сектор в културата да се финансира погрешно. Хората на изкуството в момента работят точно като фабрики и вместо да създават вкуса на обществото, те са принудени да се водят по този вкус, за да спечелят повече..

публикувано на 08.07.24 в 09:04