Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Танцова работилница Илиев” – девето издание

БНР Новини

Нашето изкуство е щастие и емоция, младите български танцьори трябва да показват радостта от танца, да бъдат по-уверени и да осъществяват мечтите си – хореографът Петър Илиев. В първия ден на пролетната си ваканция около 120 ученици от България и съседните държави започват активна работа в създадената от него „Танцова работилница Илиев”.

Снимка

Класически балет стил Баланчин (за разлика от изучавания у нас стил Ваганова), модерен танц, хип-хоп, характерен танц – това са стиловете, които ще преподават утвърдени хореографи от САЩ и Германия. На шести април е заключителният концерт. Ще бъдат определени и стипендиантите за тази година. Младите танцьори, спечелили най-високите отзиви на специалистите, ще имат възможност да се обучават в престижни танцови центрове в САЩ. Организатор е фондация „Танцово изкуство – Илиев“, създадена през 2008 г.


СнимкаЗапочнал кариерата си като солист на Националния ансамбъл „Филип Кутев”, повече от двадесет години Петър живее в САЩ. Получил е образованието си у нас и отвъд океана – в Държавния танцов институт – Ню Йорк. Работил е на няколко места в Щатите, бил е артистичен директор на „Уестуинд” – един от първите ансамбли в САЩ, чиято мисия е запознаването на американската публика с богатството на етническия танц. Преподава в училищата към „Пасифик нортуест балет” и „Балет Чикаго”. На 31 март се открива деветото издание на работилницата в България. През годините нейни стипендианти са били немалък брой талантливи млади българи. Андрея Андонова, ученичка в Националното училище за танцово изкуство, печели наградата през 2013 г. В интервюто с нея и г-н Илиев ще научите повече за предстоящото събитие, за историята на фондацията и перспективите, които тя осигурява за участниците в работилницата. А младата балерина споделя впечатленията си от интензивните занимания в „Пасифик нортуест балет”.

Снимки: личен архивПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15