Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Танцова работилница Илиев” – девето издание

БНР Новини

Нашето изкуство е щастие и емоция, младите български танцьори трябва да показват радостта от танца, да бъдат по-уверени и да осъществяват мечтите си – хореографът Петър Илиев. В първия ден на пролетната си ваканция около 120 ученици от България и съседните държави започват активна работа в създадената от него „Танцова работилница Илиев”.

Снимка

Класически балет стил Баланчин (за разлика от изучавания у нас стил Ваганова), модерен танц, хип-хоп, характерен танц – това са стиловете, които ще преподават утвърдени хореографи от САЩ и Германия. На шести април е заключителният концерт. Ще бъдат определени и стипендиантите за тази година. Младите танцьори, спечелили най-високите отзиви на специалистите, ще имат възможност да се обучават в престижни танцови центрове в САЩ. Организатор е фондация „Танцово изкуство – Илиев“, създадена през 2008 г.


СнимкаЗапочнал кариерата си като солист на Националния ансамбъл „Филип Кутев”, повече от двадесет години Петър живее в САЩ. Получил е образованието си у нас и отвъд океана – в Държавния танцов институт – Ню Йорк. Работил е на няколко места в Щатите, бил е артистичен директор на „Уестуинд” – един от първите ансамбли в САЩ, чиято мисия е запознаването на американската публика с богатството на етническия танц. Преподава в училищата към „Пасифик нортуест балет” и „Балет Чикаго”. На 31 март се открива деветото издание на работилницата в България. През годините нейни стипендианти са били немалък брой талантливи млади българи. Андрея Андонова, ученичка в Националното училище за танцово изкуство, печели наградата през 2013 г. В интервюто с нея и г-н Илиев ще научите повече за предстоящото събитие, за историята на фондацията и перспективите, които тя осигурява за участниците в работилницата. А младата балерина споделя впечатленията си от интензивните занимания в „Пасифик нортуест балет”.

Снимки: личен архивПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35