Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петдесет и пет години хор „Планинарска песен”

Снимка: предоставена от хор „Планинарска песен”

В началото на април се навършиха петдесет и пет години от основаването на хор „Планинарска песен” – формацията, която възпява красотата на родината ни. Повече за историята на състава научаваме от председателя му, г-н Калин Балкански:


„Райчо Ангелов е първият председател на хора, а талантът на Филип Аврамов е неизчерпаемият извор, който години наред подхранва състава. Той е негов главен художествен ръководител почти четири десетилетия (до 1997 г.). След дълго обсъждане Филип Аврамов и съпругата му се спират на името „Планинарска песен” и го обявяват тържествено в тогавашния „Студентски дом”. Формацията представлява четиригласен смесен хор. Може би повод за създаването ѝ са няколко песни, които основателят му написва по онова време. През годините броят им надвишава двеста. Голяма част от хубавите планинарски мелодии, които се пеят из България, са негово дело. След 1959 г. „Планинарска песен” има партньорски отношения с дрезденския мъжки хор „Курт Шлосер”. Така съставът заимства от алпийските песни, които пеят приятелите му от Германия. Ние изпълняваме и класически хорови образци, ортодоксална музика, песни, както български, така и на други европейски народи. Стиловата палитра на „Планинарска песен” е много богата.”

По традиция, от 1960 г. насам, всеки декември хорът прави голям концерт в зала „България”. През дългото си съществуване той осъществява голям брой турнета и концертни изяви из Европа. Носител е на престижни отличия, сред които орден „Кирил и Методий”. Днес във формацията пеят около осемдесет хористи. Как преминава работата им, разказва Калин Балкански:

„Почти от създаването си, хорът прави по две репетиции седмично. Главен художествен ръководител е г-н Иван Христов. Интересното е, че формацията често пее под съпровода на акордеон. Нашите мероприятия, освен в зали, се провеждат и на открито. Съответно репертоарът е аранжиран така, че този инструмент да може да участва в изпълненията.” Лятото на 1970 г. отваря врати хижа „Планинарска песен”, построена на Витоша от Български лекарски съюз и едноименния хор. Пред сградата е създаден малък летен театър, на който съставът изнася концерти. С настъпването на хубавото време графикът на „Планинарска песен” става все по-натоварен. На 12 април в зала „България” ще се състои тържествен концерт по случай годишнината на хора. Предстои му участие на международния фестивал на туристическата песен „С песен приятели” – град Горна Оряховица. В началото на юни формацията ще се включи в XXVI издание на Националния празник „Песните на България”, а на последния ден от август Черни връх ще бъде огласен от веселите песни на хора по случай 119 години организиран туризъм в страната ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15