Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За нестратегическото мислене на ЕС

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще ви го кажа директно – когато ЕС бе въвлечен в геополитическото противопоставяне с Русия, той не знаеше как да реагира.

Целият модел на ЕС е настроен така, че да потушава политическите страсти, насочвайки вниманието към икономиката, бюрокрацията и руския „антигейски закон”. Една от най-известните шеги в Брюксел в момента е – „по-рано ние се стреляхме, а днес спорим за рибните квоти”.

Когато работата опре до Украйна, то проблемът с изработването на стратегическо мислене отива „на кино”. Полша и Прибалтийските страни винаги са подбутвали Украйна към членство в Евросъюза, докато Франция е скептично настроена. И при цялото това разногласие най-добрия подход се оказва технократският. Текнокръси Инкорпорейтед е доминираща група и става популярно социално движение през 30-те години, като продължава да е активна и до днес. Движението нарича себе си образователна и изследователска организация и е поддръжник на технологичния дизайн за Северна Америка.

Но аз не съм съвсем сигурен, че днешната криза ще ни подтикне към изработването на стратегически подход по отношение на Украйна. Проблемът се състои в това, че Евросъюзът е разделен по отношение на санкциите, които трябва да се прилагат. Поляците и Прибалтийските страни се придържат към твърдата линия, англичаните са на ниво разговори и не е ясно с какви загуби за Ситито ще трябва да се примирят. Германия е разделена. Меркел е за твърдите мерки, докато някои членове на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) са за сближаване с Русия. България, Унгария, Словакия и Гърция се разглеждат като страни с проруска насоченост, особено сега, след като стана известен фактът, че сме изправени пред заплахата от енергийна катастрофа.

По този повод Владимир Путин написа писмо до ръководителите на осемнадесет европейски държави: Германия, Италия, Франция, Гърция, Австрия, Молдова, Румъния, Македония, Чехия, Полша, Сърбия, Турция, Унгария, Словения, Хърватия, България, Словакия, Босна и Херцеговина. На тези страни Русия доставя газ. И всички те са заплашени да не го получат във връзка със ситуацията в Украйна и нежеланието на ЕС да мисли конструктивно по отношение на стратегията си към Русия. Ситуацията в момента е повече на инат – никакви преговори, а само санкции и по този начин Русия, като Украйна, във всеки един момент ще рухне. За това става дума в писмото на Владимир Путин.

Отстраняването на руската делегация от участие в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е по-скоро безобразие, отколкото конструктивен подход. Не искат европейските депутати да вникнат в проблема и да изслушат аргументите на руската страна – по-важно е тя да се накаже за Крим и да бъде обвинена за рухването на украинската икономика.

Руският президент в писмото си предоставя подробни икономически изчисления, от което следва, че след подписването на договора за газа с Киев през 2009 г.: „Москва никога не е нарушавала нито един определен обем от доставките за Украйна, транзита към Европа или ценови гаранции. Освен това, поради всякакви отстъпки, заеми и предпочитанията на Русия, през последните четири години тя е инвестирала в украинската икономика около 35,4 милиарда долара”. Да не говорим и за срочния заем от три милиарда долара в края на 2013 година.

Може и да сме шокирани и да обвиняваме Москва и Путин в опит „да постави на колене” не само Украйна, но и цяла Европа, но лидерите на ЕС нямат друг конструктивен изход, освен този да зарежат реториката и да седнат на масата за преговори. В противен случай „ни очаква нов ледников период” в икономиката и енергетиката на Европа, където присъства като една малка част от цялото – България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41