Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Брашнаров: Държавата да не се намесва в ИКТ бизнеса

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Държавата да не се намесва грубо в бизнеса с информационни и комуникационни технологии, а да влезе сериозно с производството на достатъчно таланти. Това заяви Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании по време на третата годишна кръгла маса Bulgarian ICT Watch. България се нарежда на второ място в Европа и на пето в света като най-привлекателна аутсорсинг дестинация. Тези данни показват големия потенциал на ИТ индустрията у нас. Добрият рейтинг на страната ни обаче е плод на парадокса, че бизнесът се развива „въпреки” държавата.

Защото „доказахме, че можем да се оправяме сами, а българските програмисти са известни по цял свят”, допълва Георги Брашнаров. България в момента е достатъчно добре разпозната и няма голяма западна софтуерна компания, в която да няма български служители. Въпреки че петнадесет университета бълват годишно седем хиляди специалисти, браншът се оплаква от липса на кадри. Един от проблемите е тяхната квалификация, вторият е големият брой заминаващи в чужбина. Не маловажен е и проблемът с концентрацията на кадрите в големите градове – основно в София и Пловдив. Осемдесет и пет процента от ИТ специалистите работят в столицата. Така в малките градове има известна безработица, въпреки големия глад за кадри. „Стремежът на правителството е този сектор да бъде генератор и двигател за реален икономически растеж”, коментира ресорният зам.-министър на икономиката и енергетиката Красин Димитров. Международните индекси нареждат България след гиганти като Индия, Индонезия, Естония и Сингапур. Сам по себе си браншът е експортно ориентиран, но новите пазари, в които се цели, са „висока топка” – това са САЩ, Китай, Скандинавските страни и Германия.

„Очаквам ръста в сектора да достигне тази година до 20-22 процента” – прогнозира с колко ще порасне ИТ индустрията у нас зам.-министър Димитров. „Приоритетите на правителството са свързани с квалификацията на кадрите, необходими за бранша. Това е единственият сектор в който няма безработица и в който всичките квалифицирани специалисти веднага се поемат от компаниите.”

През миналата година в ИТ бранша са инвестирани десет милиона лева в пет мащабни проекта. За 2014 г. инвестициите в този сектор ще бъдат в пъти повече, обеща Светослав Младенов, директор на Българска агенция за инвестиции.

„И то говорим за големи американски и английски компании. Има интерес и от украински фирми и от други европейски държави, които са в процес на преговори. За последните три месеца в агенцията се отчита невероятен интерес към България за откриване на аутсорсинг компании, свързани с услугите.”

Заради конфликта между Русия и Украйна и нестабилността на бизнес средата в региона, агресивна конкуренция от Изток настъпва към нашия пазар.

„В момента сме свидетели на съвсем нова вълна. Големи фирми от Русия, Украйна, Беларус започнаха през последните три месеца да пристигат в България” – казва Георги Брашнаров. „Мястото е познато на ИТ бранша, българските фирми са с международен опит, българските програмисти са известни по цял свят. Важно е този талант, с който разполагаме и който вече е достатъчно опитен в големи международни проекти, да бъде впрегнат в производството на допълнителна добавена стойност.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Паскал Донахю

Лидерът на Еврогрупата очаква България в Еврозоната през 2025 г.

България може да е част от еврозоната през 2025 г., каза лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. В интервю за БНР на Марта Младенова той изрази надежда страната да продължи да води благоразумна фискална политика. "Основното..

публикувано на 17.03.24 в 11:30

Две трети от най-големите IT работодатели у нас са чуждестранни компании

Най-големите работодатели в IT сферата у нас са чуждестранни компании, показва анализ на компанията DEV.BG, осъществяваща връзка между работодатели и търсещи работа в IT сферата в България. Изготвена от нея класация на 100-те най-големи IT компании,..

публикувано на 16.03.24 в 16:47
Димитър Радев

Банковият сектор на България вече е част от механизмите на еврозоната

За присъединяването на България към еврозоната въпросът не е дали, а кога. Такова мнение изказа управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства..

публикувано на 15.03.24 в 18:30