Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истинската история на Христина Морфова – събития около рождения ден на оперната прима

Христина Морфова е едно от най-ярките имена на европейската музикална сцена в началото на ХХ век. Родена в Стара Загора, получила образованието си в Пражката консерватория, оперната певица започва кариерата си в чужбина. От 1915 г. е в трупата на Българското оперно дружество – предшественик на Софийската опера.  В репертоара й са централни роли от най-известните оперни произведения на Верди, Пучини, Моцарт, Сметана, Гуно и др. Красивият й глас е разгърнат в голям диапазон, което й позволява да пее с еднакъв успех сопранови и мецосопранови партии. Тя е първата българска певица, организирала летен курс за млади таланти. Според повечето източници Христина Морфова е родена на 24 април 1889 г. – с други думи, през 2014 г. се навършват 125 г. от рождението й. Сравнително скоро бяха открити документи, според които оперната прима е родена по-рано – през 1887 г.

Снежана Маринова, библиотекар в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, разказва:

Името на Христина Морфова е толкова дълбоко свързано с родния й град, че няма значение дали е обикновена или кръгла годишнина – винаги отбелязваме нейното рождение. През 2014 г. празникът е много голям. Националното училище за музикално-сценични изкуства, което носи нейното име, навършва 40 години. А Регионална библиотека „Захари Княжески“ – шестдесет. С гордост искам да припомня, че във фонда на библиотеката съхраняваме оригинални ноти с автограф на голямата певица. Подарила ги е през 1926 г. на друг старозагорец, свързан с музикалното изкуство – Тодор Пъндев.  Имаме и автентична снимка на Христина Морфова и Людмила Прокопова, направена в апартамента на оперната прима в Прага.

Г-жа Маринова разказва и за поредицата концерти около рождения ден на Христина Морфова. В три поредни вечери старозагорци аплодираха възпитаници на Музикалното училище в града,  както и техните преподаватели. Кулминацията беше на 24 април – с голям концерт в залата на Старозагорската опера.


Талантливата и очарователна личност на Христина Морфова от години владее творческата енергия на журналистката Румяна Лечева – автор на филм и книга, посветени на именитата ни сънародничка.





Тя става жертва на завистта, на „организираната посредственост“, но това не намалява желанието й да прави значими дела в родината си. Била е почтен и морално независим човек. Когато Европа я поставя на пиедестал, тук получава само удари. Има няколко нови факти от биографията й, които са публикувани за пръв път в тази книга…

Паметта за известната певица е жива не само в града на липите. Месеци преди българската премиера на  „Истинската история на Христина Морфова”, авторката е представила книгата в Прага и Виена. „Бях удивена от претъпканите зали и на двете места. Хората там още я помнят и обичат” – казва още г-жа Лечева.


Още от категорията

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05