Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони левове отклонени от електроразпределителните дружества

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Отново високо напрежение в енергийния сектор у нас. След нестихващите престрелки между Брюксел и София по повод строителството на „Южен поток” и заплахите България да остане без газ заради кризата в Украйна, дойде ред и на електроенергията. Проверка на държавния енергиен регулатор констатира, че трите електроразпределителни дружества у нас са отклонили през периода 2008-2012 г. 818 млн. лв., като са извършили 2690 нарушения. Става дума за некачествен ток, проблеми с електромерите и заложени по-големи загуби в цената на тока.

Компаниите отхвърлиха обвиненията, а ЕС предупреди за политически натиск срещу ЕРП-та. Защото и трите дружества – CEZ, EVN и Energo-pro са чужди компании, които бяха заплашени с отнемане на лиценза. Това са поредните констатации за нарушения на енергийните компании, заради които енергийният регулатор ще наложи глоби от 54 млн. лв. до максимум 2,5 млрд.лв. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДЕКВР/ все още не е решила, дали ще поиска лицензите на дружествата. Още повече, че докладът излезе седмица преди европейските избори, а това е риск да се предизвика сериозен международен скандал.

Основните обвинения са, че трите ЕРП-та са завишили своите разходи, а икономисаните средства са отишли за административни цели, като консултантски услуги, мениджърски договори и др. Допълнителните разходи в размер на 818 млн.лв. не са били отбелязани в отчетите на дружествата, но пък са товарили цената на тока. Печалбата е намалена, данъкът за държавата също.

Трите дружества уверяват, че са действали според законодателството, а някои твърдения на регулатора създават погрешни впечатления в обществото. Санкциите ще се обжалват, защото проверките са правени хаотично и преднамерено, коментират от компаниите, които искат преразглеждане на резултатите от одита.

Посланици на шест държави от ЕС предупредиха, че отнемането на лицензите ще даде изключително негативен сигнал на инвеститорите. Първите дипломати на Австрия, Чехия, Дания, Финландия, Франция и Германия настояват правителството да не оказва политически натиск върху държавния енергиен регулатор, а да реши проблемите съгласно закона. Гръцкото председателство на ЕС също се включи в защитата на ЕРП-та, което е сигнал, че проблемите се следят отблизо от евросъюза. В защитата на ЕРП-та се включи и тежката артилерия – еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който коментира, че решенията на ДЕКВР трябва да съответстват на нарушенията и да са мотивирани. Той се усъмни в независимостта на ДКВР след политически изявления у нас за отнемане на лицензите на ЕРП-та. Еврокомисията е готова да предприеме необходимите мерки за спазване на законите в общността, а това е сигнална лампа за откриване на поредните наказателни процедури срещу България. Развръзката на казуса предстои.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25