Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шопската салата – № 1 в ЕС

БНР Новини
Снимка: архив

Бяло, зелено и червено! Цветовете на българския трибагреник са вплетени майсторски в шедьовъра на кулинарното ни изкуство – шопската салата, станала хит в ЕС. Запазената марка на българската кухня води класацията за национални ястия, организирана от Европейския парламент (ЕП) във връзка с евроизборите.

Ястие за изборната нощ

В инициативата „Вкусът на Европа” българската шопска салата стана № 1 на Стария континент, след като изпревари италианските спагети, испанското гаспачо, шведските кюфтенца, британската риба. На второ място е литовската студена супа, на трето – румънските зелеви сарми. А конкуренцията е жестока, защото на страницата на ЕП има вкусни рецепти от всички държави-членки на ЕС. Националното ни ястие се оказа най-харесвано от европейците за изборната нощ. Защото идеята на ЕП е точно такава. Да направим парти, да отпразнуваме вота с приятели и подходяща трапеза и да видим как сме повлияли на бъдещето на Европа. Смело можем да кажем, че шопската салата вече спечели евровота.

Тайната на триумфа

Тя е в простото съчетание на взаимно допълващи се и в същото време контрастни вкусове от сурови зеленчуци и сирене. Явно комбинацията между домати, краставици, чушки, лук, нарязани на ситно и поръсени с натрошено бяло сирене и магданоз, създава този неповторим вкус, който се харесва както на българите, така и на чужденците. Шопската салата триумфира извън границите на България близо 60 години и много страни са научили рецептата от нас. Защото на европейската трапеза няма толкова богата на вкусове и свежест салата.

От Робърт Де Ниро и Елтън Джон до маслени картини

Холивудските звезди Робърт Де Ниро, Харисън Форд, Киану Рийвс, Антонио Бандерас, Пиърс Броснън, Мила Йовович, Скарлет Йохансон, Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, снимали филми у нас, отдавна откриха тайната на българския шедьовър. Към феновете на вкусната салата, посетили България, се присъединяват Елтън Джон, Джордж Майкъл, Роджър Уотърс от Пинк Флойд, „Аеросмит”, басистът на Шакира – Хуан Ерерос и редица други световноизвестни музиканти. „Скорпиънс” останаха възхитени от емблемата на българската кухня и изрично искаха да има в изобилие на трапезата им. Ненапразно първите думи, които чужденците научават у нас, са „шопска салата”. Освен че е лиричен герой на български песни, кулинарният хит вдъхнови художничката Валентина Чернева, увековечила шедьовъра в картина с маслени бои.

Интелектуалната собственост

Мнозинството българи смятат, че шопската салата е част от народното кулинарно творчество. Не, тя е майсторски шедьовър на екип готвачи от соца. През 1960 г. вкусният ордьовър става символ на заведенията на „Балкантурист” – времето, когато в България стават популярни механите, гювечетата, битовите покривки с шевици. Целта е да впечатлим чужденците с уникални български вкусове. Така се ражда невероятната симбиоза между червените чушки и доматите, зелената краставица и бялото сирене – цветовете на българския трибагреник. А ако прибавим и лютите български ракии, картината става още по-цветна. Може би е време страната ни да патентова кулинарния шедьовър и да заяви претенции за интелектуална собственост. Особено сега, когато „Вкусът на Европа” се оказа българската шопска салата.

За най-харесваната рецепта в общността може да гласувате на Фейсбук страницата на Европейския парламент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25