Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболният шампионат приключи – ерата „Лудогорец” продължава

БНР Новини
Отборът на „Лудогорец” ликува с третата си поред шампионска титла в българското футболно първенство.
Снимка: БГНЕС

Приключи футболният шампионат на България – сезон 2013-2014, който за пръв път се проведе при нова схема. 14 участника в групата на майсторите изиграха помежду си рекордните за нашата страна 38 мача в две шампионатни фази.

Краят на футболното ни първенство оповести продължението на ерата „Лудогорец”. Тимът от Разград вече е трикратен първенец на България, постигайки нещо уникално в световен мащаб – три поредни шампионски титли още при дебюта си на най-високо национално ниво. Към тези успехи задължително следва да добавим и 2 спечелени купи на България. Не можем да не отбележим и фантастичното представяне на „лудогорци” в европейските клубни турнири през този сезон. Там разградският тим отбеляза най-успешното в историята на българския футбол участие в груповата фаза на Лига Европа, като стана първият български представител, оглавил крайното класиране в своята група. Последваха уникалните двубои в 1/16-финала на турнира, довели до елиминирането на италианския „Лацио” и достойната игра срещу „Валенсия” на 1/8-финала.

Сребърните медали напълно заслужено спечели отборът на ЦСКА. Както призна и самият наставник на тима Стойчо Младенов, това второ място е по-ценно от многото спечелени от „армейците” титли в миналото. И няма как да не се съгласим с него, след като в началото на шампионата до последния момент не беше ясно, ще успее ли отборът да получи дори лиценз. Поради тоталното безпаричие, характерно за ЦСКА през последните години, съставът едва беше събран няколко дни преди първия шампионатен кръг. Отборът обаче прояви висок боен дух и в крайна сметка заслужи сребърните отличия, макар и с помощта на… вечния си враг „Левски”, надиграл в мач без значение за неговото класиране прекия конкурент на „червените” за втората позиция – ловешкия „Литекс”.

Така за „Литекс” остана бронзът. Отборът с най-голям принос в момента към представителния тим на България – било чрез сегашни или неотдавнашни свои играчи, сам девалвира стойността на своите медали. В мач от последния кръг срещу посрещащия 100-годишнината си в отчайващо състояние отбор на „Левски”, ловчанлии загубиха пред собствената си публика, като успяха да пропуснат дори и дузпа. Това обаче съвсем не изглежда нелогично предвид факта, че тимът започна втората фаза на равна нога с шампиона „Лудогорец”, а само за 12 мача успя да натрупа изоставане с 12 точки.

Четвърто място зае пловдивският „Ботев”, за когото остана утехата от гарантираното участие в европейските клубни турнири през сезон 2014-2015. Отворен обаче остава въпросът с поведението на феновете на „канарчетата” от Пловдив. След прекратеното по-рано през сезона градско дерби срещу „Локомотив”, на финала за Купата на България срещу „Лудогорец” на стадиона в Бургас жълто-черните ултраси отново устроиха „бойна атмосфера”, поради което мачът бе прекратен за около половин час. За преживения шок вече успя да разкаже пред журналисти в родната си Финландия защитникът на разградския тим Теро Мантула. А УЕФА напоследък показва, че никак не е склонна да толерира подобно поведение на запалянковците.

Един от най-популярните български тимове – столичният „Левски” посреща своя 100-годишен юбилей с представяне, което може да бъде характеризирано само с една дума – отчайващо. Единственото, за което „сините” могат да бъдат поздравени, е проявеният „феърплей” в последния кръг срещу „Литекс”. Иначе, завършвайки първенството на 5-то място, футболистите на „Левски” ще пропуснат европейските клубни турнири за пръв път от 1990 година.

Първата седморка допълват отборите на „Черно море” (Варна) и „Локомотив” (Пловдив), за които може да се каже, че просто доиграха втората фаза на шампионата.

Същото с пълна сила важи за цялата втора седморка. Там, както прогнозирахме още след края на първия дял, своите места в групата на „майсторите” запазиха „Берое” (Стара Загора), както и столичните „Славия” и „Локомотив”. Във второто ниво на българския футбол отпадат тимовете на бургаските „Черноморец” и „Нефтохимик”, „Пирин” (Гоце Делчев) и „Любимец”. На тяхно място, според планираното от БФС намаляване на броя на отборите в „А” група, ще влязат само два тима – „Марек” (Дупница) и „Хасково”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03
Нургюл Салимова

Пето реми за Нургюл Салимова на Турнира на претендентките

В партия, продължила пет часа и половина, Нургюл Салимова завърши реми с белите фигури срещу украинката Анна Музичук на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. Българката водеше играта през цялото време, но не успя да се..

публикувано на 14.04.24 в 10:07