Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-популярният футболен тим в историята на България – „Левски”, навърши 100 години

БНР Новини
Снимка: архив

В България има старинни занаяти, като грънчарство, резбарство, килимарство, чиито традиции се пазят от едва неколцина потомствени майстори. Има също така десетки потомствени артисти и музиканти и стотици доктори и прависти второ и трето поколение. Но безспорно най-разпространената в нашата страна традиция е преклонението пред футболния клуб „Левски”. Потомствените „левскари” в България са десетки хиляди, някои от които пето поколение. И това обяснява защо клубът, който на 24 май навършва 100 години, е известен с прозвището „Отбора на народа”. Фактът, че това название е напълно заслужено, беше потвърден и от проведено преди месец проучване на европейската футболна централа УЕФА. Според резултатите от анкетата почитатели на „Левски” са 31% от футболните фенове в България. По този показател българският тим дели 7-8 място в Европа не с кой да е, а с италианския гранд „Ювентус”.

Всичко започва през 1911, когато група столични ученици се събират, за да играят футбол за удоволствие. В началото ги наричат „Шестия клуб” тъй като в София вече има създадени пет други – „Футбол клуб”, „Клуб футбол”, „Ботев”, „Раковски” и „Развитие”. За съжаление плановете за регистрация на новия клуб се провалят заради започналите по това време Балканска и Междусъюзническа война. Все пак на 24-ти май 1914 мечтата на младежите е осъществена – създаден е Спортен футболен клуб, получил името на една от най-великите личности в историята на България – Апостола на свободата Васил Левски.

Първият шампионски отбор на „Левски”, 1933 г.От създаването си досега „Левски” печели 73 трофея, което е рекорд за България – 26 титли на страната, 26 национални купи, 3 Суперкупи на България, 11 купи от първенството на София, 3 Купи на Съветската армия, 4 Купи „Улпия Сердика”. Първоначалните цветове на отбора са червено-жълти раирани фланелки и черни гащета. По-късно като официален се налага цвета на небето и морето, поради което отборът получава прозвището „сините”.

Своята първа шампионска титла „Левски” печели през 1933 година след победа на финала над „Шипченски сокол” (Варна) с 3:1, а последния засега, 26-ти успех в българското футболно първенство, „сините” завоюваха преди пет години – през 2009-а. Безспорно най-успешният период в историята на тима е първото десетилетие на 21-и век, когато „сините” печелят 6 шампионски титли и 5 купи на България.

Макар като цяло „Левски” да е един от най-успешните като върхови достижения български отбори в европейските клубни турнири, тимът нееднократно е допускал загуби от съперници с доста скромна футболна биография. Сред тях са второразрядни швейцарски и белгийски тимове, както и представители на почти анонимни откъм футболна история страни, като Финландия, Словакия, Босна и Херцеговина, Казахстан. Паметни обаче ще останат победите, постигнати от „Левски” над колоси като „Аякс”, испанските „Барселона” и „Атлетико” (Мадрид), „Олимпик” (Марсилия) и „Спортинг” (Лисабон), италианските „Лацио”, „Киево” и „Удинезе”. Като цяло „Левски” достига три пъти до ¼-финал в Купата на носителите на национални купи, по веднъж в Купата на УЕФА и нейното продължение – Лига Европа, а през 2007 година става първият и единствен засега български тим, достигнал до груповата фаза на Шампионската лига. В най-популярния клубен турнир преди нея – Купата на европейските шампиони, „сините” от София имат и три участия на 1/8-финал.

Среща между отборите на „Левски” и „Барселона” в четвъртфинала за Купата на УЕФА, 1976 г. Снимка: БТАЗа съжаление, в годината на своя 100-годишен юбилей футболистите на „Левски” отбелязаха едно от най-слабите си представяния за цялата история на клуба. Отборът зае едва 5-то място в крайното класиране на футболното първенство на България и за пръв път от 1990 година не заслужи право на участие в европейските клубни турнири.

Главното събитие в рамките на отбелязването на 100-годишнината на най-популярния български отбор е мачът между „Левски” и „Лацио” на 23 май от 21,45 ч. на националния стадион „Васил Левски”. Юбилеят ще бъде отбелязан и с празничен концерт, издаване на книга за 100-годишната история на клуба, филм за феновете, изработването на юбилейна емблема, награждаване на заслужили спортисти, 6 детски турнира и др.

Снимка: БНРСвоя принос в празничното отбелязване на годишнината внесе и спортната редакция на БНР. Нашите колеги направиха уникално дарение по повод 100-годишнината на футболен клуб „Левски“. Те подариха оригиналната първа снимка от 1914 г. на управителния съвет на клуб „Левски“. На гърба на снимката отпреди 100 години е поставен оригинален елипсовиден печат  „Спортенъ футболъ – клубъ „Левски“ София 1914“. Уникалният кадър е бил съхраняван като реликва в спортната редакция на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03