Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Родополоджи” – авторски албум на Димитър Льолев

БНР Новини
Снимка: личен архив
Когато става дума за джаз, е трудно да избягваме чуждиците. Особено, ако се налага да търсим синоними на джазмен, сайдмен, бендлидер... Саксофонистът Димитър Льолев е всичко това. Разбира се, не едновременно. Солист, композитор, аранжор или сценичен партньор в различни проекти, той винаги успява да постигне музикален изказ „по български”, със силен „родопски акцент”. Любимата му планина е вплетена и в заглавието на неговия авторски албум „Родополоджи” (Rhodopolodgy). Представя го заедно с Антони Дончев – пиано, Борис Таслев – контрабас и Борислав Петров – ударни.

„Заглавието „Родополоджи” избрах заради голямата си любов към родопския фолклор и джаза. Музиката ми е резултат на тази симбиоза, на взаимното проникване между двата стила. Каквито и определения да търся, едва ли ще изразя най-важното – аз дълбоко вярвам в тази музика” – думи на Димитър Льолев. Роден е в Пловдив, възпитаник е на Музикалното училище и Музикалната академия в града. През 2002 г. продължава образованието си в Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Холандия. Там завършва програмата „New York Comesto Groningen”. Докато е студент представя своята група „Ракия” на престижния „North Sea Jazz Festival”. През 2005 г. печели втора награда в раздела за солисти на „Leidse Jazz Stad Competition” в Лайден, Холандия. Същата година се завръща в България и започва активна концертна дейност с най-известните имена от нашата сцена – Теодосий Спасов, Ангел Заберски-син, Михаил Йосифов, Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Хилда Казасян, Лили Иванова и др. Преподава и в АМТИИ – Пловдив, а от 2012 г. свири в Биг бенда на БНР.

Музиката, родена сред красотата на Родопите, Димитър познава от детството си – баща му е дългогодишен диригент на Фолклорен ансамбъл „Родопа” в Смолян. Преди да поеме ръководството на известния състав, Костадин Льолев работи с „Конушенския оркестър” – една от най-популярните сватбарски групи. Свири на акордеон, кларинет, композира и аранжира пиеси на фолклорна основа. Израснал в тази пъстра среда, синът му Димитър се занимава с музика от ранна възраст. И макар да завършва образованието си като фаготист, в края на гимназията започва да свири на саксофон – вече е открил, че неговата посока е джазът.






В музикалния материал, върху който са изградени композициите в „Родополоджи”, Димитър е използвал и преки цитати от народни песни. Някои от тях са малко познати – например „Петро ле, Петрице”, станала основа на пиесата „Родополоджи”.

Албумът всъщност е вторият в неговата биография. Само преди две седмици италиански лейбъл издаде „The Other Side” – също авторски проект на саксофониста. Записан е с барабаниста Митко Семов, тромпетиста Мартин Ташев и неговия състудент от Грьонинген – басиста Максимилиано Ролф.

След софийската премиера на „Родополоджи” през май, албумът ще бъде представен на фестивала „A to Jazz”, на Варненския джаз фестивал през юли, както и на още няколко сцени в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10