Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прозренията на Дечко Узунов

БНР Новини
Снимка: Венета Павлова

115-ата година от рождението на големия български художник акад. Дечко Узунов е повод за среща с негови творби. Мястото е Националният дворец на културата, времето – от 6 до 25 юни. Включените в изложбата произведения са притежание на галерията-музей, носеща неговото име. Фондът ѝ е изключително богат – над 13 хиляди са творбите, подарени на Столична община от неговите наследници – племенници, които също са художници. Галерията всъщност е ателието на живописеца, разположено зад дома, в който е живял. „Мечтата ми е да можем да покажем ако не всичко, то поне половината от това, което притежаваме” – разказва в интервю за Радио България нейният директор Боряна Павлова. Музеят разполага с над 200 маслени платна, с монументални композиции, акварели, рисунки…


„Тук сега показваме неща, които са под едно общо название – „Прозрение” – пояснява Боряна Павлова. „Разглеждахме творбите на Дечко Узунов, тъй като всяка година правим инвентаризация на над хиляда от тях. И установихме, че има рисунки и акварели, с които той като че ли е гледал в бъдещето. Видял е как нашата планета се затопля, какви проблеми ще имаме заради това, че не пазим природата. Рисувал е астронавти, летящи фигури в Космоса, ангели… Явно е имал прозрение за нещата, които ще се случат в бъдеще. И така се роди изложбата – от тези произведения, които разглеждахме. Сложили сме една знакова картина – автопортрет със светци. От едната страна на художника е Св. Георги, който убива ламята, от другата му страна е Св. Димитър, който убива неверника. А той самият продължава да рисува, надявайки се, че ще спаси света с творчество.”



Сред картините можем да прочетем и текстове на живописеца, достигнал патриаршеска възраст, натрупал много мъдрост. Ето какво е написано в един от тях: „Нима всичко, създадено от памтивека до днес, ще загине завинаги в един миг?! Земята си отмъщава, ние изсмукахме от нейните недра жизнените ѝ сокове. Взривове и алчният човек разрушиха вечното спокойствие и равновесие – от горещата лава до спокойните вълни на океаните. Въздухът стана задушлив и отровен… Земята престана да бъде наш дом – тръгнахме към Космоса…”.

Роден в самия край на ХIХ век, Дечко Узунов има дълъг и щастлив път в изкуството. Учи в Мюнхенската академия, но се дипломира в нашата Художествена академия. На 37 години е вече професор. През годините е бил неин ректор, директор на Националната художествена галерия, председател на Съюза на българските художници. Има редица самостоятелни изложби у нас и в чужбина. През 1976-а е избран за председател на Международната асоциация за пластични изкуства (АIАР) към ЮНЕСКО. Почетен член е на Мексиканската и Руската академия на изкуствата. През 1999-а, 13 години след кончината му, е обявен за „Световна личност” на годината от ЮНЕСКО. Поводът е 100-годишнината от рождението му. Над 120 са изложбите с негови творби, организирани след създаването на галерията-музей „Дечко Узунов” – както у нас, така и в чужбина. Една от последните е била през май в Дома на Европа в София. Тогава, в Нощта на музеите, над пет хиляди души са отишли да я видят. Сегашната експозиция е в подкрепа на кандидатурата на София и югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Снимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55