Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Арфата – едно безкрайно музикално предизвикателство в живота на Анжела Маджарова

БНР Новини
Снимка: личен архив
Музикант на света – може би така е правилно да определим една от най-известните български арфистки Анжела Маджарова. Свирила на пет континента, тя продължава с неспиращ ентусиазъм и вдъхновение да работи върху нови проекти, да търси различни предизвикателства, да учи млади инструменталисти. Месец май беше особено интензивен за музикантката. Тя откри „Майски културни тържества” в Смолян, заедно със сопраното Диляна Георгиева. Малко по-късно Анжела представи в столичен клуб друг интересен проект. В него тя свири с бразилската цигуларка Каролина Фойерхармел, която в момента се е установила в България. Колоритът на латиноамериканската музика и богатата ѝ палитра от емоции, страсти и настроения е любима тема за повечето музиканти. Анжела Маджарова не прави изключение, тъй като е живяла и работила в Мексико пет години. Многократно е концертирала и в Бразилия. Заедно с Каролина споделят своята страст към тази култура. Така създават проект, в който музиката е колаборация от романтика, носталгия, топли бразилски ритми и страстта на аржентинското танго. Анжела Маджарова записа друг интересен албум, също повлиян от екзотиката на латиноамериканските ритми.

Направихме CD с една френска флейтистка Вирджиния Бов, която работи в Кипър – разказва арфистката. Озаглавен е „С латиноамерикански страсти и френска елегантност”. Включихме в него пиеси на Астор Пиацола и Клод Дебюси. Записахме целия цикъл „История на тангото” на А. Пиацола в нова версия. Той е съставен от четири части и е написан за флейта и китара в оригинал. Звучи много красиво и с арфа, заради богатия звук на инструмента.

От седем години Анжела работи успоредно и в Кипър, прави майсторски класове в Австралия, преподава на студенти от Азия, има и частни ученици у нас. Отворена за нови музикални предизвикателства, тази година тя основа фирма, която предлага всички пособия за арфа. Това е един от най-скъпите инструменти и затова поддръжката му е много важна.

Анжела Маджарова иска да допринесе за изучаването на този инструмент в повече музикални училища в страната. Арфистката се надява, че своето място в България ще намери и келтската арфа – по-достъпна за свирене и като размер, и като цена. Общоприето е мнението, че сравнително рядко се използва арфата за солов инструмент и в оркестър. Хората имат малко познания както за инструмента, така и за композиторите, писали за него. Ето какво допълва за сътрудничеството си с някои оркестри и за предпочитаните от нея музикални епохи, Анжела Маджарова:

Обичам на сцената да си партнирам с различни музиканти и състави. Това носи разнообразие и провокира дадени качества не само в мен, но и в останалите инструменталисти. С оркестъра на Classic FM винаги ми е много приятно да работя и поради факта, че канят солисти от световна величина. За мен това е един прекрасен ансамбъл на много високо професионално ниво. А що се отнася до стиловете в музиката – всеки един дава нещо специфично, провокира ме да покажа арфата в различна светлина. Това е инструмент с много богат тембър, но за съжаление в България не е особено популярен. Аз съм оптимист и вярвам, че в близко бъдеще отношението към него ще се промени – расте много талантливо поколение. До моята душевност най-близък е френският импресионизъм – Морис Равел, Клод Дебюси и други. Като цяло малко са композиторите, които са писали за арфа, заради спецификата ѝ. Но в последно време се забелязва развитие по темата т.е. все по-често се създават произведения за инструменти, неизследвани до момента в дълбочина. За щастие арфата е сред тях. Щастлива съм, че има пиеси, създадени специално за мен – от гръцкия композитор Никос Харизанос и от Любомир Денев – много известен български творец. Той написа прекрасно произведение за мен, което изпълних на фестивала „Варненско лято” преди години – „Български импресии за арфа.”

Благодарение на Анжела Маджарова, за първи път в България ще се проведе „Лятна Академия по арфа 2014”. Нейното желание е любители и професионалисти да могат да почерпят опит от утвърдили се български арфисти с международно признание. Всяка неделя от 29 юни до 3 август различни преподаватели и изпълнители на арфа ще предават своя опит на всеки желаещ, без значение от възрастта.

Още от категорията

Традиция и съвременност в програмата на ˮСофийски музикални седмици – 2022“

ˮФестивалът на класическите бисери и репертоарните открития, на традицията и младостта… Над  сто прояви с участници от 17 страни в шест ˮСофийски музикални седмици“ – гласи анонсът към най-стария столичен музикален форум. На 23 май предстои..

публикувано на 23.05.22 в 12:55

Празнуваме деня на Св. св. Константин и Елена

На 21 май е празникът на Св. св. Константин и Елена, почитани от  църквата като равноапостоли. Константин е първият официално признат християнски римски император. През 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики,..

публикувано на 21.05.22 в 06:05

С "Две целувки" и още нови песни Георги Христов празнува 40 години на сцената

Тази година Георги Христов, един от най-красивите гласове на българската поп музика, отбелязва 40 години на сцената – време, изпълнено с успехи, награди, концерти на няколко континента, около 20 издадени албума. През март популярният изпълнител..

публикувано на 20.05.22 в 10:10