Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Арфата – едно безкрайно музикално предизвикателство в живота на Анжела Маджарова

БНР Новини
Снимка: личен архив
Музикант на света – може би така е правилно да определим една от най-известните български арфистки Анжела Маджарова. Свирила на пет континента, тя продължава с неспиращ ентусиазъм и вдъхновение да работи върху нови проекти, да търси различни предизвикателства, да учи млади инструменталисти. Месец май беше особено интензивен за музикантката. Тя откри „Майски културни тържества” в Смолян, заедно със сопраното Диляна Георгиева. Малко по-късно Анжела представи в столичен клуб друг интересен проект. В него тя свири с бразилската цигуларка Каролина Фойерхармел, която в момента се е установила в България. Колоритът на латиноамериканската музика и богатата ѝ палитра от емоции, страсти и настроения е любима тема за повечето музиканти. Анжела Маджарова не прави изключение, тъй като е живяла и работила в Мексико пет години. Многократно е концертирала и в Бразилия. Заедно с Каролина споделят своята страст към тази култура. Така създават проект, в който музиката е колаборация от романтика, носталгия, топли бразилски ритми и страстта на аржентинското танго. Анжела Маджарова записа друг интересен албум, също повлиян от екзотиката на латиноамериканските ритми.

Направихме CD с една френска флейтистка Вирджиния Бов, която работи в Кипър – разказва арфистката. Озаглавен е „С латиноамерикански страсти и френска елегантност”. Включихме в него пиеси на Астор Пиацола и Клод Дебюси. Записахме целия цикъл „История на тангото” на А. Пиацола в нова версия. Той е съставен от четири части и е написан за флейта и китара в оригинал. Звучи много красиво и с арфа, заради богатия звук на инструмента.

От седем години Анжела работи успоредно и в Кипър, прави майсторски класове в Австралия, преподава на студенти от Азия, има и частни ученици у нас. Отворена за нови музикални предизвикателства, тази година тя основа фирма, която предлага всички пособия за арфа. Това е един от най-скъпите инструменти и затова поддръжката му е много важна.

Анжела Маджарова иска да допринесе за изучаването на този инструмент в повече музикални училища в страната. Арфистката се надява, че своето място в България ще намери и келтската арфа – по-достъпна за свирене и като размер, и като цена. Общоприето е мнението, че сравнително рядко се използва арфата за солов инструмент и в оркестър. Хората имат малко познания както за инструмента, така и за композиторите, писали за него. Ето какво допълва за сътрудничеството си с някои оркестри и за предпочитаните от нея музикални епохи, Анжела Маджарова:

Обичам на сцената да си партнирам с различни музиканти и състави. Това носи разнообразие и провокира дадени качества не само в мен, но и в останалите инструменталисти. С оркестъра на Classic FM винаги ми е много приятно да работя и поради факта, че канят солисти от световна величина. За мен това е един прекрасен ансамбъл на много високо професионално ниво. А що се отнася до стиловете в музиката – всеки един дава нещо специфично, провокира ме да покажа арфата в различна светлина. Това е инструмент с много богат тембър, но за съжаление в България не е особено популярен. Аз съм оптимист и вярвам, че в близко бъдеще отношението към него ще се промени – расте много талантливо поколение. До моята душевност най-близък е френският импресионизъм – Морис Равел, Клод Дебюси и други. Като цяло малко са композиторите, които са писали за арфа, заради спецификата ѝ. Но в последно време се забелязва развитие по темата т.е. все по-често се създават произведения за инструменти, неизследвани до момента в дълбочина. За щастие арфата е сред тях. Щастлива съм, че има пиеси, създадени специално за мен – от гръцкия композитор Никос Харизанос и от Любомир Денев – много известен български творец. Той написа прекрасно произведение за мен, което изпълних на фестивала „Варненско лято” преди години – „Български импресии за арфа.”

Благодарение на Анжела Маджарова, за първи път в България ще се проведе „Лятна Академия по арфа 2014”. Нейното желание е любители и професионалисти да могат да почерпят опит от утвърдили се български арфисти с международно признание. Всяка неделя от 29 юни до 3 август различни преподаватели и изпълнители на арфа ще предават своя опит на всеки желаещ, без значение от възрастта.

Още от категорията

“Музика без граници” събра дворецът в Балчик

“Музика без граници” е мотото на няколко събития, организирани с участието на артмрежа "Скендерман". Скандер е едно от имената, с които хората от Изтока наричали Александър Македонски. Основател и ръководител на артмрежата "Скендерман",..

публикувано на 03.11.09 в 13:41

Хроника на музикалните събития

90 години читалище “Отец Паисий” гр. Сандански Възникнало през Възраждането като духовен и просветен център, българското читалище и днес е основна културна институция.  Модерни танци, фолклорни ансамбли, вокални групи, самодейни театри и още..

публикувано на 03.11.09 в 12:41

Младият виолончелист Атанас Кръстев спечели конкурса за стипендия "Блага - Беатрис Елиезер"

Атанас Кръстев, третокурсник в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" /НМА/, спечели втория конкурс за стипендия "Блага - Беатрис Елиезер", в който тази година участваха студенти от специалността "Виолончело" в..

публикувано на 02.11.09 в 16:37