Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводнение? Колко е просто!

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

(Как да не загазим по време на почивка)

Ако гората е изсечена и вали дъжд продължително – това означава, че ще има потоп.

Курортният сезон в България тъкмо започна и вече прибра над десет човешки живота. Природата удари по Варна, където заради бурно наводнение загинаха най-много хора. Водният поток, извисяващ се на около метър, отнесе от улиците десетки машини.

Наводненията нанесоха щети на най-малко 200 къщи в най-пострадалия град Варна, пише „Дейли мейл”.

В пристанищния град, който стана сцена на най-лошите разрушения, бе обявено извънредно положение. Много шофьори попаднаха в затруднена ситуация и имаха нужда от помощ, след като внезапна приливна вълна помете колите им. Стотици жители бяха без електричество вследствие на бедствието.

Дъждът спря, но заплахата от ново наводнение остава.

По света наводненията не са рядкост. Това е една от най-честите природни катастрофи, която се случва навсякъде, без полярния кръг, и би било добре да знаете какво да правите, отправяйки се на пътешествие, особено при такова стремително наводнение, каквото бе в България.

Такива наводнения са опасни с това, че се развиват тихо и незабелязано. Страшни вълни могат да се придвижват на десетки километри от вас. Намирайки се далеч от руслото на реката, вие няма да чувате нито шума на водата, нито рева на вятъра. И изведнъж от всички страни нахлува водна маса. Много е трудно да се съобрази накъде да се избяга.

Ако сте на пътя, излезте веднага. Достатъчно е водата да стигне половин метър и колата ви ще заплува, след което започва да потъва някъде там – в дълбокото. Да се измъкнеш от потъваща машина е невероятно сложно. Когато излезете, си сложете сигналната жилетка, тя ще ви потрябва. Облечете се по-топло и вземете само онова, което може да ви спаси. Останалите вещи сложете в багажника, затворете го и се махайте. Колата ще я намерят, по важното – вътре да е без вашето тяло.

През 2010 година Европа беше почти цялата във вода. Чехия, Полша, Германия, Франция – тези държави поеха най-силния удар на стихията. Обществеността негодуваше за неподготвеността на властите спрямо природния катаклизъм, макар че претенции към тях тя е трябвало да прояви дълго преди това. Подобни потопи не се случват толкова често. В повечето случаи – веднъж на десет години. Кой днес ще инвестира в отводнителен проект за потоп, който ще се случи през 2024 година?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54

Всеки от нас вече е потенциален инвеститор, дори с малка сума от заплатата си

В съвременния свят вече не е достатъчно да познаваш отделните парични единици на държавите и да знаеш как техните валути се съотнасят спрямо българския лев. Обръщането на лева в евро и обратното отдавна не решава нашите финансови проблеми и не е част от..

публикувано на 26.03.24 в 13:40